Clock, Ellen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Clock, Ellen

    Barley Wine,

    26% ekstr.
    9,2% alk.
    90 IBU

    Uwarzone z dodatkiem płatków dębowych po sherry. Dodatkowo
    dofermentowane drożdżami do szampana.

    Aromat - śliwkowe powidła, dojrzałe wiśnie, trochę karmelu, w tle znikome tony od płatków dębowych
    Piana - umiarkowana, dość trwała
    Barwa - ciemny brąz, pod światło mahoniowo-rubinowa, lekki zmętnienie
    Wysycenie- umiarkowane, łagodnie musuje
    Smak - znowu skojarzenie ze śliwkowymi powidłami, z dodatkiem konfitury z wiśni z lekką cierpkością. Dominują słodkiee, gładkie tony, wysokie IBU zdecydowanie wygładzone przez treść piwa. Podobnie jest z alkoholem, jest lekka szorstkość, ale ogólnie jak na woltaż jest mało wyczuwalny. Potem tony karmelu i beczkowo-drewniane oraz kandyzowanych wiśni. Finisz rozgrzewający, troszkę korzenno-pikantny
    Treściwość - jest ciężkie, ale nie zalegające

    Bardzo dobry BW. Wybitnie deserowe, degustacyjne piwo, którego atutem jest gładkość.

    Warka jednorazowa, ale warta powtórzenia
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Termin upłynął na początku grudnia. W aromacie podobnie. Gładko, bez częstych w takich piwach nut rozpuszczalnikowych.
      Piana gęsta i trwała. Widać drobinki osadu.

      Smak w porównaniu ze wcześniejszym piwem stracił szorstkie posmaki alkoholowe, ale też cierpkie tony owocowe. Piwo stało się jeszcze gładsze, aksamitne, krągłe. Leżakowanie oczywiście spowodowało, że piwo straciło na złożoności na rzecz jeszcze większej gładkości. Co mnie jednak zaskoczyło to dużo bardziej wyraźny posmak płatków dębowych. Beczkowe drewno jest znacznie wyraźniejsze (szczególnie na finiszu) niż wcześniej.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X