Morion 10% Irish Dry Stout - nazwa w tytule taka długa, bo browar warzy również Morion stouty m.in. o ekstr 16, 17% i chyba pod nazwą Morion jest cała seria stoutów.
Ten ma 10% ekstr. i 3,6& alk. Chmiel Fuggles, w składzie również pszeniczny skład.
Aromat - palone ziarno dominuje
Piana - jasny beż, umiarkowanie wysoka, gęsta, średniotrwała
Barwa - praktycznie czarna, przy rozlewaniu i pod światło widać brunatną mętność,
Wysycenie - łagodne, lekko podszczypuje
Smak - palony słód, który daje w miarę wyraźny kwaskowy posmak oraz wyraźną goryczkę, tony mocno palonej kawy
Treściwość - niewysoka
W smaku piwo nie jest rozbudowane; proste, ale wyraźne, wytrawne jak najbardziej. W kanonach stylu. Nie ma się do czego przyczepić, może ta palona kwaskowość pod koniec jest trochę ściągające. Generalnie ok.
Ten ma 10% ekstr. i 3,6& alk. Chmiel Fuggles, w składzie również pszeniczny skład.
Aromat - palone ziarno dominuje
Piana - jasny beż, umiarkowanie wysoka, gęsta, średniotrwała
Barwa - praktycznie czarna, przy rozlewaniu i pod światło widać brunatną mętność,
Wysycenie - łagodne, lekko podszczypuje
Smak - palony słód, który daje w miarę wyraźny kwaskowy posmak oraz wyraźną goryczkę, tony mocno palonej kawy
Treściwość - niewysoka
W smaku piwo nie jest rozbudowane; proste, ale wyraźne, wytrawne jak najbardziej. W kanonach stylu. Nie ma się do czego przyczepić, może ta palona kwaskowość pod koniec jest trochę ściągające. Generalnie ok.
Comment