U Šneka, Šnekova 13°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

U Šneka, Šnekova 13°

Polotmavý ležák, ekstrakt 13,4° Blg, alkohol 5,3%.
    Kolor ciemnobursztynowy, mętne.
    Piana nie biała ale i nie beżowa, jakaś taka przybrudzona. Przy podaniu na około 5 cm, dość równomierna z pewna ilością grubych bąbli przy szkle. Po paru łykach pozostał gruby kozuch i zachował się aż do dna, razem z nielicznymi plamami na ściankach.
    W zapachu wyczuwa się głównie drożdże i jakieś lekko podfermentowane owoce.
    Wziąłem pierwszego łyka i... już nie chciało mi się więcej. Piwo strasznie mdłe, niesamowicie słodkie, do tego jakby z jakimś syropem na kaszel. Przypominało jakieś "superstrongi" z VanPura czy Jabłonowa (choć nie piłem ich od jakichś 15 lat). Do tego po chwili pojawia się lekko kwaskowa nuta świeżych wymiocin brak za to zupełnie jakichkolwiek nut ciemnosłodowych nie mówiąc o goryczce. Piwo ewidentnie zakażone ale przecież totalna słodycz nie może być efektem zakażenia? Ledwo zmęczyłem, było to dopiero drugie tutejsze piwo, chciałem spróbować kolejnych, jednak wobec obecności współbiesiadników nijak nie szło wylać pod stół... Dawno nie piłem niczego tak tragicznego, jednak południowe Morawy to kraina znana z wina, może piwa nie zawsze tu wychodzą.
    Gazu było sporo więcej niż w 11° co lekko zmniejszyło mękę picia. Tym razem trafiłem na kufel Černá Hora. 35 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    Czechy, Znojmo, Dvořákova 1595/6, Pivovar U Šneka
    heckler
    Browar zmienił swoją siedzibę i został przeniesiony na ulicę Dvořákova 1595/6. Tam sąsiaduje z pensjonatem i restauracją Victoria.
    Warzelnia ta sama, tanków jest 9, a o dziwo do 3 skurczyła się otwarta fermentacja. Piwa dalej napijemy się na rynku w piwiarni u Šneka gdzie wali stęchlizną,...
    2023-07-10, 15:06
  • dadek
    Czechy, Znojmo, Zelenářská 1(náměstí T. Masaryka), Pivnice U Šneka
    dadek
    Piwiarnia firmowa browarku U Šneka znajduje się na starówce w odległości około 400 m od niego. To typowa czeska pivnice o swojskim klimacie. Jest tu pięć salek (w tym dwie dla niepalących), wszystkie z piwnicznymi łukowymi sklepieniami, wyposażone w drewniane ławy. Bar zaraz przy wejściu...
    2016-10-01, 18:52
  • dadek
    U Šneka, Red Ale
    dadek
    Ekstrakt 13,7°Blg, alkohol 5,5%.
    Piwo barwy bordowej, mętne.
    Piana beżowa, dość gęsta z nielicznymi grubszymi bąblami na powierzchni, w momencie podania na niecałe 3 cm. Trwała dość długo, gruby kożuch (0,5 cm) pozostawał praktycznie do końca, na szkle trochę plam.
    ...
    2016-09-30, 16:00
  • dadek
    Czechy, Znojmo, Vídeňská třida 10, Pivovar U Šneka [przeniesiono]
    dadek
    Browarek zaczął swą działalność w połowie 2015. Mieści się w podwórzu kamienicy przy głównej ulicy Znojma, blisko starówki i dworca. Warzelnia jest samoróbką, do tego dość dziwną, bo choć ma pojemność 300 l to aż 5 kadzi. W pomieszczeniu za nią znajdują się 4 otwarte kadzie...
    2016-10-01, 20:12
  • dadek
    U Šneka, Snail IPA
    dadek
    Ekstrakt 11,5°Blg, alkohol 4,5%.
    Kolor słomkowo żółty, piwo mętne.
    Piana imponująca, gęsta, z wielką czapą ponad szklanką. Grubą warstwą (około 3 cm) trzymała się do dna i pozostała po wypiciu.
    Zapach nikły, kwaskowo-drożdżowy.
    W smaku od biedy da się...
    2016-09-30, 15:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...