U Švelchů Sušice, Tmavá Emilka

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

U Švelchů Sušice, Tmavá Emilka

Ekstrakt 13°.
    Ta Emilka nie jest tmavá ale zupełnie czarna, nie do przejrzenia nawet przez lampę nad stołem, jedynie przy samych brzegach kufla rubinowe refleksy.
    Piana piękna, ciemnobeżowa, wysoka na 6 cm, max gęsta, oblepiająca szkło grubą "firaną", długo trwająca jako 0,5 cm kożuch.
    Nawet przez grubą pianę czuć było wyraźny zapach kawy z masłem lub tłustą śmietaną.
    A w smaku 3 czubate łyżeczki kawy inki (to zbożowa - taką tylko pijam to wiem) na kubek tłustego mleka (czyli wyraziście). Ale jest też diacetyl w towarzystwie wanilii i karmelu, po chwili na podniebieniu pojawia się wyraźna paloność przechodząca w takąż goryczkę z nutą kwaskową od ciemnego słodu. Z początku czując wyraźne masło, myślałem że będzie porażka, jednak zbytnio ono nie przeszkadza, nawet dobrze komponując się z pozostałymi smakami. Może ktoś by powiedział, że piwo ma wadę ale ja nie jestem ortodoxem - ma fajne cechy ciemniaka, jest treściwe i mi smakowało.
    Wysycenie nieduże, dobrze tu pasowało.
    Pisząc notatki marudziłem w myślach, że podają w gołych kuflach więc w końcu dostałem firmowy. Rozejrzałem się po sali i tylko jeden gość również miał w takim.
    Piwo pite 8.10.2016 na miejscu w browarze, 36 kč.
    Fotka:
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• heckler
    Czechy, Praha-Nové Město, Na Florenci 2139, Minipivovar Fuze
    heckler
    Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.

Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo
    ...
    2025-01-03, 11:51
  • darekd
    U Švelchů Sušice, Smoked Beer
    darekd
    Alk. 5,2%

Aromat - tony wędzenia dość wyraźne, trochę słodowych
    Piana - dość wysoka, gęstsza, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - ciemne złoto, zmętnione (bez filtracji i pasteryzacji)
    Wysycenie - umiarkowane/średnie, musujące
    Smak - tony wędzenia...
    2018-05-23, 21:04
  • dadek
    Měšťanský Turnov, Turnovská dvanáctka tmavá
    dadek
    Alkohol 4,8%
    Barwa ciemnobrązowo-wiśniowa, przy szkle miedziane refleksy, lekkie zmętnienie.
    Piana piękna, beżowa, gęsta jak krem, dość nasycona, zostawia na szkle "firankę" z zaznaczonymi kręgami.
    Pachnie przyjemnie i intensywnie w stylu kawy zbożowej z palonymi...
    2022-06-04, 00:50
  • otvirak
    Rohozec, Tmavá 13°
    otvirak
    Alk. 5.9 %. Chlebowo, ciut karmelowo; treściwie!
    2021-03-19, 00:39
  • dadek
    U Švelchů Sušice, Pšeničné
    dadek
    Piwo ma ekstrakt 11°.
    Niestety zupełnie pszenicy nie przypomina, nawet na oko - jest blado słomkowe, lekko zmętnione. Piana co prawda była piękna i gęsta ale smakowo lurowato-mdławe jakby do cienkusza o ekstrakcie 9° ktoś od niechcenia wrzucił do kotła garść pszenicznego słodu....
    2016-10-17, 16:09
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...