Krušnohor, Pumpkin Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12783

    #1

    Krušnohor, Pumpkin Ale

    Następne piwo z browaru, o którym wspominałem tu:



    tym razem dyniowy ejl.

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,2%

    W składzie obok dyni mieszanka przypraw.

    Aromat: - początkowo słodkawo-kwaskowa marmolada, potem bardziej korzenne ciastka
    Piana - znikoma (chyba był jakiś problem przy rozlewie)
    Barwa - herbaciano-bursztynowa, zmętniona
    Wysycenie - niskie, lekkie szczypanie w język (problem jw.)
    Smak - lekki kwasek, ciastkowo-piernikowa baza słodowa, z bardzo niewielką słodyczą, wydaje mi się, że wyczuwam gałkę muszkatałową i goździki. Goryczka średnia, korzenna z na finiszu nieco bardziej wyraźniejsza.
    Treściwość - średnia jak na ekstrakt

    W pumpkin ales raczej dynia sama w sobie nie dodaje jakiegoś charakterystycznego smaku. Bardziej chodzi o przyprawy. W tym wypadku mam skojarzenia z piernikiem, gdzie słodycz zastąpiono posmakiem kwaskowego musu owocowego. Poza problemem z wysyceniem (może jednostkowym) piwo jest udane.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    W aromacie słodki karmel i słodycze, których nie mogę zidentyfikować. Stawiam, że albo marmolada dyniowa albo dyniowe cisto dobrze doprawione świeżymi goździkami
    W smaku słodkawe, z delikatnym owocowym kwaskiem.

    Dyni dużo, przypraw mało. Dziwne i ciekawe zarazem, zupełnie inne podejście do stylu niż znane nam mocno doprawione i intensywnie chmielone ameryką kraftowe przykłady.
    Jednym zdaniem opisałbym je jako restauracyjne polotmave z dynią. Bez fajerwerków, za to z pewnością, że uda się wypić, i to ze smakiem, więcej niż próbkę
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12783

      #3
      Tu ciut więcej piwa na zdjęciu
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • e-prezes
        Browar Stu Mostów, The headless horseman
        e-prezes
        Trochę to zaskakujące, że właśnie to piwo dyniowe nosi imię mitycznej postaci znanej z legend i przekazów pisanych czy też już z współczesnej twórczości audiowizualnej. Głowę postać z etykiety puszki piwa posiada i ja jej po wypiciu nie straciłem.
        Piwo ma dość pokaźny baling - 23 stopnie,...
        2022-11-29, 16:41
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes


        Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 13:43
      • dadek
        Tatras, Dušička
        dadek
        Pumpkin Ale, ekstrakt 16°Blg, alkohol 7,2%.
        Barwa miedziano-czerwono-grejfrutowa, są nawet dynie o takim kolorze. Piwo mętne.
        Zapach dojrzałych owoców, może to dynia ale nie wiedząc bym pomyślał, że dobrze dojrzałe śliwki i wiśnie.
        Piana na 3 cm, w środku gęsta,...
        2020-01-22, 01:43
      • e-prezes
        Monyo, Radical #09: I Was Too Drunk To Give A Name
        e-prezes
        ABV:6,5%, IBU: 25, SRM: 31, PLATO: 18,2°, styl: pumpkin baltic porter.

        Wypite w Monyo Tap House. Ceny nie pomnę, ale gdzieś koło 650-750 forintów, bo tyle kosztują tam piwa.

        Trochę zdziwiła mnie ta pozycja na kranie, bo to nie sezon na dynie, ale dopytałem barmana...
        2019-07-10, 12:57
      • heckler
        Dubňany, Nádražní 7, Pivovar Dubňák
        heckler
        Coraz gęściej od browarów robi się w regionie południowo-morawskim. Dubňany to kolejne niewielkie miasteczko, które w zeszłym roku dołączyło do piwnej czeskiej mapy.
        Browar postanowiliśmy odwiedzić w Walentynki i na miejsce dotarliśmy tuż po godzinie 15.
        Historia powstania...
        2020-02-27, 07:30
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...