Krušnohor, Pumpkin Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Krušnohor, Pumpkin Ale

    Następne piwo z browaru, o którym wspominałem tu:



    tym razem dyniowy ejl.

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,2%

    W składzie obok dyni mieszanka przypraw.

    Aromat: - początkowo słodkawo-kwaskowa marmolada, potem bardziej korzenne ciastka
    Piana - znikoma (chyba był jakiś problem przy rozlewie)
    Barwa - herbaciano-bursztynowa, zmętniona
    Wysycenie - niskie, lekkie szczypanie w język (problem jw.)
    Smak - lekki kwasek, ciastkowo-piernikowa baza słodowa, z bardzo niewielką słodyczą, wydaje mi się, że wyczuwam gałkę muszkatałową i goździki. Goryczka średnia, korzenna z na finiszu nieco bardziej wyraźniejsza.
    Treściwość - średnia jak na ekstrakt

    W pumpkin ales raczej dynia sama w sobie nie dodaje jakiegoś charakterystycznego smaku. Bardziej chodzi o przyprawy. W tym wypadku mam skojarzenia z piernikiem, gdzie słodycz zastąpiono posmakiem kwaskowego musu owocowego. Poza problemem z wysyceniem (może jednostkowym) piwo jest udane.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    W aromacie słodki karmel i słodycze, których nie mogę zidentyfikować. Stawiam, że albo marmolada dyniowa albo dyniowe cisto dobrze doprawione świeżymi goździkami
    W smaku słodkawe, z delikatnym owocowym kwaskiem.

    Dyni dużo, przypraw mało. Dziwne i ciekawe zarazem, zupełnie inne podejście do stylu niż znane nam mocno doprawione i intensywnie chmielone ameryką kraftowe przykłady.
    Jednym zdaniem opisałbym je jako restauracyjne polotmave z dynią. Bez fajerwerków, za to z pewnością, że uda się wypić, i to ze smakiem, więcej niż próbkę
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Tu ciut więcej piwa na zdjęciu
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X