Helene Kytlice, APA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

    Helene Kytlice, APA

    Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4%
    Kolor ciemnozłoty przechodzący w pomarańczowy, piwo mocno mętne.
    Piana puszysta, bardzo gęsta, oczka drobniuteńkie aż niezauważalne. Trzyma się długo w postaci grubego kożucha, zostawia gęste plamy na szkle i kręgi po każdym łyku.
    Zapach wyraźny, słodowy z trochę dziwną ziołowością jakiegoś zielska, do tego nuty apteczne.
    W smaku dominuje goryczka - jest mocna ale taka bardziej grejfrutowo-piołunowa. Poza tym sporo słodko-wytrawnych owoców (ananas, brzoskwinia) na niewielkim podkładzie słodowym.
    Piwo spokojnie do wypicia, może dla tych co lubią trochę ostrzejsze goryczki.
    Wysycenie w górnej strefie normy.
    Podano w szklance bez logo, są podkładki firmowe.
    Próbowane 12.11.2016 na miejscu w browarze, cena 35 kč.

    Fotka (zrobiona już po łyku):
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12571

    #2
    Podczas zeszłotygodniowej wizyty deklarowali 4,2% alk.

    Chmielone czeskimi i angielskimi chmielami z odrobiną amerykańskiej Citry.

    Aromat - łagodny chmiel z cytrusowym muśnięcem
    Piana - wysoka, gęsta aż śmietankowa - trwała i zostaje na szkle
    Barwa - ciemniejsze złoto, zmętnione
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - delikatna nieco cytrusowa goryczka, łagodna słodowa podstawa z minimalnym karmelem, ciut herbatnikowa, finisz długi, goryczkowy, czysty
    Treściwość - odpowiednia dla jedenastki

    Jak na APA dość zachowawcze, ale poprawne i dobrze pijalne. Właściciel w rozmowie ze mną deklarował, przyznał że nie dąży do tego, by piwo było mocno nachmielone i kładzie nacisk na pijalność. Biorąc pod uwagę skalę produkcji i turystyczny charakter browaru, to ma to sens. W takim miejscu (dodam, że bardzo sympatycznym - ze względu na właścicieli, jak i piękną okolicę) ma to sens. Piwko sympatyczne.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X