Paprochy w tym piwie to plus - jest to piwko niepasteryzowane, bardzo dobre
Trutnov, Krakonoš Světlý Ležák 12° / Vánoční Svétlý Ležák 12°
Collapse
X
-
Trutnov, Krakonoš Vánoční Svétlý Ležák 12°
12o
do 5,1%
prawdopodobnie Krakonoš Světlý Ležák 12° z etykietą świąteczną
brak informacji o pasteryzacji - jednak piwo świąteczne ważne do 22.01 i w dodatku z oznakami zepsucia po 2 tygodniach sugeruje produkt niepasteryzowany
pite po terminie więc wrażenia smakowe zachwiane - dodaję żeby było w bazie
zapach: intensywny chmielowo-słodowy z oznakami przykiśnięcia
smak: pokaźna słodowość przechodząca w lekką kwaskowość i "kapciowatość", zakończona solidną ziołową goryczką
pewnie całkiem dobre piwo, gdy nie jest przeterminowane
Comment
-
-
Będąc kiedyś w Trutnov (festiwal Obscene Extreme) wdałem się w krótką pogawędkę z miejscowym. Otóż usłyszałem, że miejscowi uważają Krakonosa za kiepskie piwo i niezbyt chętnie po nie sięgają. Mój rozmówca skarżył się, że jego po spożyciu tego piwa potrafi boleć głowa - niestety, nie zdradził skonsumowanej ilości
Comment
-
-
Bez różnicy pasteryzowany czy nie, Krakonos 12 to intensywne w smaku piwo dla wielbicieli wytrawnych smaków... Bije Opata (nieprzypadkowe porównanie) na głowę. Takie piwa trzeba lubić, a jeśli ktoś pije lekko czy bardziej słodkawe piwa, nie zazna w Krakonosu przyjemności. Do tego trzeba zaakceptować nietypową dla polskich klimatów kwiatową kwaskowatość (nie przeszkadza), a poza tym chlebowy posmak (aż język drętwieje!). Polecam ... ale tylko tym "wytrawnym" degustatorom..."Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin
Comment
-
-
Piana: średnio obfita, dość szybko się redukuje.
Kolor: wspaniały, głęboki, ciemno złoty, niestety piwo delikatnie opalizuje.
Wysycenie: średnie.
Zapach: niezbyt przyjemny, kwaskowy, częsty w piwach z małych browarów.
Smak: bardzo wyraźna goryczka. Dla wielu to piwo pewnie byłoby przechmielone, mnie bardzo odpowiada. Poza goryczką niewiele można się w tym piwie doszukać, przydałoby się trochę więcej treści.
Opakowanie: trafiło mi się z wielkanocną etykietą, jak na fotce Slavoya. Wielkiej urody kapsel, chyba najpiękniejszy jaki widziałem.
Bardzo dobre piwo, polecam miłośnikom zdecydowanej goryczki.
Comment
-
-
Kupione w łódzkim Zofmarze, parametry j.w.
Ciemnozłote/jasnobursztynowe, niezbyt mocno nagazowane, piana średniej wielkości i niezbyt trwała.
Zapach chmielowo-słodowy, minimalnie owocowy, średnio intensywny.
Smak jak pisali przedpijcy porządnie goryczkowy, dochodzi do niego lekki słodowy posmak ale i tak w końcówce goryczka zdecydowanie wygrywa.
Przywołuje wspomnienia pobytu w Trutnovie jak miałem 14 lat, to było jedno z pierwszych jak nie pierwsze piwo jakie próbowałem Pamiętam że było mocno goryczkowe i jakoś mi od razu smakowało - teraz też smakuje.
Lekko zmieniona szata graficzna:Last edited by lzkamil; 2008-05-17, 22:25.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Nabyłem w łódzkim Zofmarze. Bardzo mi zasmakowało
Piana: Średnio obfita, raczej drobnoziarnista z pojedynczymi "oczkami", obecna w kuflu do końca konsumpcji w postaci około centymetrowej warstwy. (4)
Kolor: Bursztynowy, klarowne. (4)
Wysycenie: Bardzo dobre, adekwatne do smaku i podkreślające jego rześkość (5)
Zapach: Orzeźwiający, raczej goryczkowo chmielowy, średnio intensywny. (4,5)
Smak: Jak dla mnie - świetne piwo. Bardzo wyraźna goryczka dosłodzona leciutka nutka słodową. Bardzo orzeźwiające. Z uwagi na goryczkę - piwo raczej "męskie". Raczej lekkie i moim zdaniem większego "ciężaru" smakowego mu nie trzeba. Będzie idealne na upały. (5)
Opakowanie: Kapsel prześliczny. Etykieta też całkiem ładna. W taki właśnie sposób opisywał ducha gór Karkonosza Tytus Karpowicz w swej powieści "Tytan byk nad byki". (5)
Bardzo dobre piwo. Mam nadzieję, że będzie ciągle dostępne w Zofmarze bo wchodzi na stałe do mojego piwospisu. Polecam.Dziku
Comment
-
-
Kupione w łódzkim Zofmarze.
Kolor: Ciemne złoto.
Piana: Niezbyt wysoka i niezbyt trwała..
Zapach: W składzie jest cukier i niestety czuć to w zapachu. Poza tym trochę chmielu i leciutka, jakby wędzona nuta.
Smak: Solidna słodowość, solidna goryczka. Bardzo lubię gdy te dwa elementy są dobrze zbalansowane i wzajemnie się przenikają. W tle jest troszkę cukrowych "kwiatków", ale za bardzo nie przeszkadzają. Czuć też wrażenie treściwości i lekką chlebowość. Finisz już tylko goryczkowy.
Opakowanie: Jak na zdjęciu lzkamila. Szkoda, że etykieta zubożała kolorystycznie w porównaniu ze zdjęciem Slavoya.
Uwagi: Dobrze nachmielone, dobrze zbalansowane. Bardzo fajne piwo, tylko po co ten cukier....
Comment
-
-
Kolor: ciemnozłoty
Piana: drobnoziarnista, trwała
Wysycenie: średnie
Zapach: chmielowy
Smak: dość pełny, mocna chmielowa goryczka, w tle słód. W składzie niestety cukier. Niby dobre piwo, ale coś mi w nim nie pasuje, czy to przez ten cukier czy ten rodzaj goryczki mi nie podchodzi (a lubię piwa goryczkowe) - nie wiem - będę musiał jeszcze zdegustować. Na pewno bardziej smakuje mi 10 z Karkonosa.
Opakowanie: butelka NRW, etykieta ładna
Ogólnie dobre piwo na 4,4.
Zakupione we wrocławskiej Drink Hali chyba za 3,15 zł.
Comment
-
-
Kolor ciemne złoto.
Piana śnieżnobiała, średniowysoka, drobnopęcheżykowa.
Zapach chmielowo słodowy
W smaku solidnie chmielowe, lekko kwaskowate.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Kolor: Ciemne złoto, wręcz iskrzące przejrzystością
Piana: Biała, średniowysoka, utrzymująca się do końca kufla
Zapach: Przepiękny, intensywny aromat chmielu a w tle świeżo młócony jęczmień
Smak: Mocna ale nie wulgarna goryczka podbita delikatnym słodem, a w zasadzie tym samym co w aromacie, jęczmieniem
Opakowanie: Wszystkie informacje, świetny kapsel z powtórzonym z etykiety motywem
Chyba faktycznie jest to 12tka ze świąteczną etykietą ale czy można mieć za złe podłączanie pod świąteczny obłęd dobrego piwa?
Ogólna ocena: 5,0
Comment
-
-
Zacznę od plusów:
Smak: Na początku słodowo-chmielowy, potem pojawiły się smaczki chlebowe /lekko-kwaskowe/ w tle pozostawała niezła goryczka... mogło by być ciut gęstsze...
Zapach: chmielowo-słodowy ale nie za mocny
Gaz : w kuflu średni w "bekaniu" dużo więcej
Kolor: Ładne złoto
Opakowanie: Wersja "Vanocni" trochę za kolorowa ale ok, fajny kabzelek z bohaterem etykiety frontowej /czarno-biały/
i na koniec /minus/ piana której mimo "pomocy" nie udało się mi zobaczyć...
W sumie ekstra chmielowe piwko tylko ta niewidzialna pianka...
...trzeba będzie popróbować z następnej partii...
Kupione u Marii /Kraków/ 12-stka 5,1% obj. około 3 zł.
Minimalni trvanlivost do: 19.1.10
Comment
-
-
Comment