Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox
Wyświetlenie odpowiedzi
Trutnov, Krakonoš Světlý Ležák 12° / Vánoční Svétlý Ležák 12°
Collapse
X
-
-
Piwo kupione w Zofmarze za 2,80 zł.
Kolor: Ładne, głębokie złoto, lekko opalizujące (może dlatego, że zostały tylko 4 dni do terminu).
Piana: Niezbyt wysoka i szybko opada niemal do zera.
Zapach: Bardzo silny, słodowo-miodowo-kwiatowy. W składzie jest cukier, więc te dodatkowe nuty są zrozumiałe.
Smak: Silna słodowość, która przechodzi w lekkie kwiatki, wyraźną chlebowość i średnią goryczkę.
Opakowanie: Świąteczna wersja klasycznej, czarno-biały kapselek. Trochę kiczowata, ale znośna.
Uwagi: Pomimo cukru w składzie jest to bardzo przyjemne, smaczne piwo, czuć dobrze brak pasteryzacji.Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-01-19, 22:15.
Comment
-
-
Kolor: Złoty, idealny jak na "dwunastkę".
Piana: Lekko szarawa, na pewno nie śnieżno biała. Początkowo przez ok 4 min. utrzymuje się w wysokości ok. 3 cm, później przez długi czas pozostaje w postaci kilkumilimetrowego dywanika.
Zapach: Dość intensywny z przewagą słodu nad chmielem. Wyczuwalne również landrynki.
Smak: Piwo przy pierwszych kilku łykach miało dziwny i ciężki dla mnie do zidentyfikowania nieprzyjemny posmak. Jednak w miarę pica zniknął on na rzecz słodu, który zdecydowanie dominuje w bukiecie smakowym. Goryczka jest intensywna nadająca charakter temu piwu. Pełność smaku wysoka i bez zastrzeżeń.
Nasycenie CO2: Jak dla mnie trochę za niskie.
Opakowanie: Mnie się bardzo podoba. Akurat moja etykieta jest w wersji zimowej z bałwankami, które nie pasują do całości, jednak pozostała część jest bez zastrzeżeń.
Podsumowując piwo nie najgorsze ale na czeskim rynku można znaleźć dużo ciekawsze produkty. Ocena: 3,5-4.Last edited by YouPeter; 2010-02-20, 21:53.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Piękny, fantastyczny kapsel. Piano obfita, szybko opada. Pełny smak z bardzo silną chmielową goryczka. Wyczuwalne różnorodne posmaki, z każdym łykiem trochę inne - jak dla mnie trudne do sprecyzowania.
Kupione w Pradze w Beer Shopie przy moście KarolaLP
Comment
-
-
Kupiłem w Harrahovie podczas Zlotu, dostało u mnie do dziś, mimo, że termin przydatności upłynął ponad 2 tyg temu nie zaszkodziło to piwu.
Piękny bursztynowy kolorek, trwała gęsta na początku, drobna na koncu piana, wysycenie w porządku, intensywna goryczka - taka jaką lubię, w tle czuć jakby coś z palonego słodu, cukru nie czuć ; etykieta jeszcze w starej wersji. Szkoda, że do Czech tak dalekoKoniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Widzę skąd jesteś lub przebywasz... i tam jest sporo sklepów ze sporym asortymentem.
W Wawie widzę jest ponad 10 a B.Stocku są 2... sprawdź sobie mapkę na naszym forum gdzie ludzie z forum wskazują gdzie szukać lepszego piwa...
jest przeważnie wątek o tym sklepie i już będziesz wiedział co tam możesz kupisz...
... w części pewnie jest piwo z Czech... lepszym niż np. Krakonos
Albo zapraszam na Ruczaj w Krakowie
Comment
-
-
sklepy znam, ale w Polsce staram się pić piwa polskie; tak się składa, że przynajmniej raz w roku, mimo odległości jestem w Czechach, i stamtąd czerpię zapasy
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedziWidzę skąd jesteś lub przebywasz... i tam jest sporo sklepów ze sporym asortymentem.
W Wawie widzę jest ponad 10 a B.Stocku są 2... sprawdź sobie mapkę na naszym forum gdzie ludzie z forum wskazują gdzie szukać lepszego piwa...
jest przeważnie wątek o tym sklepie i już będziesz wiedział co tam możesz kupisz...
... w części pewnie jest piwo z Czech... lepszym niż np. Krakonos
Albo zapraszam na Ruczaj w KrakowieLast edited by Piecia; 2010-11-03, 11:04.Koniec i bomba,
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedziNo comment....Koniec i bomba,
Comment