Piwo z nowego browaru restauracyjnego (2016) w malowniczym Jablonnem nad Orlicą (w pobliżu granicy z Polską, przejście w Międzylesiu), o którym mowa tu:
Nie wiem czy pod nazwą speciál będzie się kryło tylko to jedno ciemne piwo, więc umieściłem w nawiasie więcej informacji.
13% ekstr., alk. 5,6%
Aromat - wyraźne tony palonego słodu
Piana - dość wysoka, z trwalszym kożuszkiem
Barwa - bardzo ciemny mahoniowy brąz
Wysycenie - średnie, przyjemnie musuje
Smak - wyraźny palony słód, od niego lekki kwasek z mocnym goryczkowo-palonym finiszem. Pomiędzy tym lekka słodycz od pełnej słodowej bazy.
Treściwość - zdecydowanie pełna trzynastka, nawet ciężkawa
Solidny, treściwy, klasyczny ciemniak
Nie wiem czy pod nazwą speciál będzie się kryło tylko to jedno ciemne piwo, więc umieściłem w nawiasie więcej informacji.
13% ekstr., alk. 5,6%
Aromat - wyraźne tony palonego słodu
Piana - dość wysoka, z trwalszym kożuszkiem
Barwa - bardzo ciemny mahoniowy brąz
Wysycenie - średnie, przyjemnie musuje
Smak - wyraźny palony słód, od niego lekki kwasek z mocnym goryczkowo-palonym finiszem. Pomiędzy tym lekka słodycz od pełnej słodowej bazy.
Treściwość - zdecydowanie pełna trzynastka, nawet ciężkawa
Solidny, treściwy, klasyczny ciemniak
Comment