Piwo z nowego browaru restauracyjnego (2016) w malowniczym Jablonnem nad Orlicą (w pobliżu granicy z Polską, przejście w Międzylesiu), o którym mowa tu:
Ekstr. 14%
Alk. 6%
Uwarzona na chmielach citra i cascade: http://www.cernymedved.cz/#beer
Aromat - po otwarciu uderza wyrażna nuta żywiczno-cytrusowa, potem łagodnieje ale jest razem ze słodszymi tonami słodowymi
Piana - dość wysoka, zostawia trwały kożuszek
Barwa - ciemne złoto/herbata
Wysycenie - nieco powyżej średniej, musuje
Smak - nuty cytrusowo-kwaskowe z goryczką, umiarkowana słodowa podstawa, leciutko ciastkowa, finisz ze stosunkowo łagodną ale długą i przyjemną goryczką
Treściwość - pełne, ale zachowuje dość lekki i wytrawny charakter
Jakoś się nie spodziewałem na początek, że będą mieli ejla na amerykańskich chmielach dostępnego w takim miejscu, a tu jest i to na dodatek przyzwoity produkt. Sesyjny, dość lekki w odbiorze, całkiem ok.
Ekstr. 14%
Alk. 6%
Uwarzona na chmielach citra i cascade: http://www.cernymedved.cz/#beer
Aromat - po otwarciu uderza wyrażna nuta żywiczno-cytrusowa, potem łagodnieje ale jest razem ze słodszymi tonami słodowymi
Piana - dość wysoka, zostawia trwały kożuszek
Barwa - ciemne złoto/herbata
Wysycenie - nieco powyżej średniej, musuje
Smak - nuty cytrusowo-kwaskowe z goryczką, umiarkowana słodowa podstawa, leciutko ciastkowa, finisz ze stosunkowo łagodną ale długą i przyjemną goryczką
Treściwość - pełne, ale zachowuje dość lekki i wytrawny charakter
Jakoś się nie spodziewałem na początek, że będą mieli ejla na amerykańskich chmielach dostępnego w takim miejscu, a tu jest i to na dodatek przyzwoity produkt. Sesyjny, dość lekki w odbiorze, całkiem ok.
Comment