Staropramen, Granat

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andnier
    Nazwa pochodzi od kamienia szlachetnego, który ma podobny kolor.
    Który po polsku nazywa się, dziwacznym zbiegiem okoliczności , granat.

Comment

• babalumek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1207

Ostatnio znowu miałem okazję napić się tego piwa, tym razem z butelki, i bardzo pozytywnie nyłem zaskoczony. Mieszanka ciemnego z jasnym była znakomita i świetnie wyważona. Szkoda że tylko 1 butelkę miałem.
      MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

Mniej więcej rok temu piłem wersję eksportową tego piwa ale nie było odpowiednio schłodzone i w dodatku z butelki, dlatego bardzo się cieszyłem gdy siostra przywiozła mi niedawno buteleczkę z Czech. Była to wersja "tamtejsza", czyli z etykietą z refleksami. Piana przy nalewaniu dość ładna, ale bardzo szybko opadła, pozostawiając niewielkie ślady na górze kufla. W smaku piwo bardzo przyjemne, spożywane do obiadku było jego bardzo miłym uzupełnieniem. Pozostawia w ustach bardzo miłą goryczkę, ale na koniec przeszkadzał mi metaliczny posmak, którego w wersji eksportowej nie zauważyłem (lub już nie pamiętam...). Na pewno warte ponownego wypicia
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

Jak dla mnie to lekkim nadużyciem jest nazwanie tego piwa "polotmavym" - znam pilsy o ciemniejszej barwie (np. Szwejk), w smaku też jest moim zdaniem zbyt mało karmelowości piw ciemnych.
          Niemniej wypiłem je ze smakiem i z żadnej mierze nie uważam zapłaconych w Kauflandzie 13,90 Kć za stracone.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• rotmistrz
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.06
            • 469

STAROPRAMEN GRANAT

Polciemne dobre, piana wspaniala, lagodny posmak goryczki,alkochol 4,8% objetosci.

Comment

• Piotras
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.08
              • 307

.......jest juz opisane, sprawdzaj zawsze przed opisaniem czy nikt nie opisał piwa w dziale Piwo Konkretnie ( tu dalej--->Europa--->Czechy). Jeżeli nie to nowy temat, jeżeli tak to sie dopisuj do wątku,enjoy.A Granat jest niezły skadinąd.

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Tematy połaczone. Na przyszłość proszę nie tylko sprawdzać czy dane piwo zostało już opisane, ale również stosować się do zasad nazewnictwa tematów.

Comment

• tad2x
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2005.06
                  • 72

nowa butelka

to jest bodajże nowa butelka, w czeskim Lidlu skrzynka była pół na pół wymieszana z tymi starymi
                  Last edited by sibarh; 2011-07-03, 21:29.

Comment

• tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

Granat

Kolor: bursztynowy, klarowny, b.ładny - 5
                    Piana: na początku ładnie się buduje, jednak szybko opada. Na sciankach szklanki pozostawia ślady - 4
                    Zapach: przyjemny, wyrażnie chmielowy, mógłby być bardziej intensywny - 4,5
                    Smak: wyraźna goryczka i to dla mnie jest najlepsze. Lekkie ślady "tmavosci", przyjemnie orzeżwiające, bardzo mi smakuje - 5
                    Wysycenie: dla mnie ciut za wysokie, szczypie trochę w język. Ale ja lubie mało nagazowane piwa - 4
                    Opakowanie - bez wiekszych zastrzeżeń, w sumie oryginalny układ etykietki, ale widziałem lepsze - 4,5
                    Ogólnie 4,5.
                    Kupione w Lublinie na Braci Wieniawskich we wiadomym sklepie za 4,20 zł.
                    Odkryte przypadkiem w "Czeskiej Piwnicy" (podziekowania dla miłej pani kelnerki, która mi je poleciła...)
                    Jedno z moich ulubionych.
                    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• granat862
                      • 2004.12
                      • 945

Kolor ciemno bursztynowy, klarowny.
                      Piana drobnopęcheżykowa, gęsta, śnieżnobiała wręcz poemat, niestety szybko opada, pozostawia ślady na szkle.
                      Zapach przyjemny chmielowy.
                      W smaku dominuje przyjemna lekka goryczka, wspaniale gasi pragnienie.
                      Ja dałbym mu 4
                      Kupione w Bełchatowie za 3,40.
                      Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• skitof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2007.11
                        • 2484

Bardzo dobre piwo o wyraźnie zaznaczonej wytrawności przechodzącej w lekką gorzkość. Solidna piana, dobre nagazowanie i niezły wygląd zewnętrzny butelki stanowią atrakcyjną ramę dla przyjemnego smaku.

Comment

• Mikko
                          • 2008.12
                          • 583

Pite w knajpie w browarze Staropramen na Smichovie makowalo mi bardzo 'wytrawnie' orzezwiajaco, lekko podchodzac pod 'ice tea' (nie pisze tego jako zarzut). Wypie z butelki w domu - musiałem sprawdzić czy Noteckiego nie nalalem przez przypadek??!! Miał ktoś podobne refleksje?

Comment

• lisiewski
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.12
                            • 459

Najlepsze piwo wśród wszystkich Staropramenów. Piękny kolor, zapach i smak to wielkie zalety tego piwa. Natomiast zawiodłem się na pianie, której praktycznie brak. Kupione za 4,99 zł w Piotrze i Pawle.

Comment

• ABSOLUT
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.03
                              • 2

Świetne piwo ,rewelacyjny smak,jedno z lepszych piw jakie piłem

Comment

• ABSOLUT
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.03
                                • 2

Sorry za off-top ale dodam ze byłem w Pradze na Smichovie własciwie mieszkałem tam podczas pobytu w Praadze i byłem pod siedziba browaru Staropramen

Comment

Przetwarzanie...
                                X