Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andnier
Staropramen, Granat
Collapse
X
-
Ostatnio znowu miałem okazję napić się tego piwa, tym razem z butelki, i bardzo pozytywnie nyłem zaskoczony. Mieszanka ciemnego z jasnym była znakomita i świetnie wyważona. Szkoda że tylko 1 butelkę miałem.MRKS Kuźnia Jawor
WTS Sparta Wrocław
Comment
-
-
Mniej więcej rok temu piłem wersję eksportową tego piwa ale nie było odpowiednio schłodzone i w dodatku z butelki, dlatego bardzo się cieszyłem gdy siostra przywiozła mi niedawno buteleczkę z Czech. Była to wersja "tamtejsza", czyli z etykietą z refleksami. Piana przy nalewaniu dość ładna, ale bardzo szybko opadła, pozostawiając niewielkie ślady na górze kufla. W smaku piwo bardzo przyjemne, spożywane do obiadku było jego bardzo miłym uzupełnieniem. Pozostawia w ustach bardzo miłą goryczkę, ale na koniec przeszkadzał mi metaliczny posmak, którego w wersji eksportowej nie zauważyłem (lub już nie pamiętam...). Na pewno warte ponownego wypiciaBirofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Jak dla mnie to lekkim nadużyciem jest nazwanie tego piwa "polotmavym" - znam pilsy o ciemniejszej barwie (np. Szwejk), w smaku też jest moim zdaniem zbyt mało karmelowości piw ciemnych.
Niemniej wypiłem je ze smakiem i z żadnej mierze nie uważam zapłaconych w Kauflandzie 13,90 Kć za stracone.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
.......jest juz opisane, sprawdzaj zawsze przed opisaniem czy nikt nie opisał piwa w dziale Piwo Konkretnie ( tu dalej--->Europa--->Czechy). Jeżeli nie to nowy temat, jeżeli tak to sie dopisuj do wątku,enjoy.A Granat jest niezły skadinąd.
Comment
-
-
Granat
Kolor: bursztynowy, klarowny, b.ładny - 5
Piana: na początku ładnie się buduje, jednak szybko opada. Na sciankach szklanki pozostawia ślady - 4
Zapach: przyjemny, wyrażnie chmielowy, mógłby być bardziej intensywny - 4,5
Smak: wyraźna goryczka i to dla mnie jest najlepsze. Lekkie ślady "tmavosci", przyjemnie orzeżwiające, bardzo mi smakuje - 5
Wysycenie: dla mnie ciut za wysokie, szczypie trochę w język. Ale ja lubie mało nagazowane piwa - 4
Opakowanie - bez wiekszych zastrzeżeń, w sumie oryginalny układ etykietki, ale widziałem lepsze - 4,5
Ogólnie 4,5.
Kupione w Lublinie na Braci Wieniawskich we wiadomym sklepie za 4,20 zł.
Odkryte przypadkiem w "Czeskiej Piwnicy" (podziekowania dla miłej pani kelnerki, która mi je poleciła...)
Jedno z moich ulubionych.
Comment
-
-
Kolor ciemno bursztynowy, klarowny.
Piana drobnopęcheżykowa, gęsta, śnieżnobiała wręcz poemat, niestety szybko opada, pozostawia ślady na szkle.
Zapach przyjemny chmielowy.
W smaku dominuje przyjemna lekka goryczka, wspaniale gasi pragnienie.
Ja dałbym mu 4
Kupione w Bełchatowie za 3,40.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
Comment
-
-
Pite w knajpie w browarze Staropramen na Smichovie makowalo mi bardzo 'wytrawnie' orzezwiajaco, lekko podchodzac pod 'ice tea' (nie pisze tego jako zarzut). Wypie z butelki w domu - musiałem sprawdzić czy Noteckiego nie nalalem przez przypadek??!! Miał ktoś podobne refleksje?
Comment
-
Comment