Krušnohor, Hopothesis #4

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12785

    #1

    Krušnohor, Hopothesis #4

    Kolejne z rotacyjnie warzonych pojedynczych warek tego browaru.

    Na okraji města vznikl rodinný pivovar, jehož název Krušnohor, prozrazuje vlastnosti nového chmelového nápoje a tímto se skalním pivařům splnil jejich sen.


    Jest to American Pale Ale
    14% ekstr
    5,9% alk.
    50 IBU


    Użyto eksperymentalnego chmielu czeskiego oznaczonego jako 5193.

    Miałem okazję poczuć go w piwie z innego browaru, bez szału:



    Tego chmielu używał też browar z Frydlantu (Albrecht) do serii SaazAle. Jednak nie próbowałem akurat z tym chmielem.

    Z tego co wiem/domyślam się chodzi o krzyżówkę z udziałem żateckiego chmielu (Saaz), nad którą pracuje się już ze trzy lata albo dłużej.

    Aromat - aromat chmielu na początek dość klasyczny, ziołowy. Szybko ulotnił się na rzecz trudnych do zakwalifikowania owoców - tony słodkawo-kwaskowe (nie były cytrusowe)
    Piana - spora, gęsta, trwała
    Barwa - ciemne złoto z pomarańczem, lekko zmętnione
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wyraźna goryczka, od chmieli są owoce, znowu ciężkie do zdefiniowania, przejrzałe owoce tropikalne (mango, melon), nie są jednak specjalnie wyraźne, nieco słodkawe z kwaskiem. Chmielu sporo, czuć lekkie palenie na ustach. Goryczka trochę tępa, mocna. Słodowa baza solidna, leciutka ciastkowość, znikomy karmel. Finisz goryczkowy, dość długa
    Treściwość - pełne

    Piwo mi smakowało, bez zarzutów.
    Sam chmiel po raz kolejny nie rzucił mnie na kolana. Jeśli jest to rzeczywiście krzyżówka żateckiego, to na aromacie nie mógł zyskać i według mnie stracił. Goryczkę daje sporą, ale całość nie jest specjalnie złożona, owocowy profil niezbyt wyraźny, efekt moim zdaniem niezbyt ciekawy. W związku z tym, że co jakiś czas pojawia się ten chmiel, śmiem twierdzić że to ma być dobrze rokujący kierunek. Według mnie nowsze chmiele słoweńskie (styriany) i niemieckie wydają się dawać lepsze efekty przynajmniej na tle tego "5193".
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12785

    #2
    Foto:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • etman
      Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
      etman
      Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

      Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
      https://www...
      2024-11-27, 16:20
    • Javox
      Thornbridge, Czech Mates
      Javox
      Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
      ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (
      Goldings), aby uzyskać angielski akcent.

      Puszka 440 ml, alko 4.8%

      Piana - więcej na początku potem z trzaskiem...
      2024-09-20, 12:56
    • Javox
      Coors, Staropramen
      Javox
      Kończy się Staropramen z Pragi na wyspach.
      Dziś zakupiłem czteropak wyprodukowany przez Molson Coors w Burton-on-Trent.

      Alko 5%

      Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - złoto.
      Aromat...
      2024-08-09, 22:17
    • Javox
      Beck's, San Miguel
      Javox
      Kolejna marka AB InBev w Niemczech. Licencja hiszpańskiego browaru Mahou.

      Zawartość alko 5.4%

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - nie za dużo.
      Gaz - średni.
      Barwa - jasne złoto.
      Aromat - zbożowość, słodowość z nutą...
      2024-07-17, 20:56
    • darekd
      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
      darekd
      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,0%

      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
      2025-01-22, 22:57
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...