Krušnohor, Hopothesis #4

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    Krušnohor, Hopothesis #4

    Kolejne z rotacyjnie warzonych pojedynczych warek tego browaru.

    Na okraji města vznikl rodinný pivovar, jehož název Krušnohor, prozrazuje vlastnosti nového chmelového nápoje a tímto se skalním pivařům splnil jejich sen.


    Jest to American Pale Ale
    14% ekstr
    5,9% alk.
    50 IBU


    Użyto eksperymentalnego chmielu czeskiego oznaczonego jako 5193.

    Miałem okazję poczuć go w piwie z innego browaru, bez szału:



    Tego chmielu używał też browar z Frydlantu (Albrecht) do serii SaazAle. Jednak nie próbowałem akurat z tym chmielem.

    Z tego co wiem/domyślam się chodzi o krzyżówkę z udziałem żateckiego chmielu (Saaz), nad którą pracuje się już ze trzy lata albo dłużej.

    Aromat - aromat chmielu na początek dość klasyczny, ziołowy. Szybko ulotnił się na rzecz trudnych do zakwalifikowania owoców - tony słodkawo-kwaskowe (nie były cytrusowe)
    Piana - spora, gęsta, trwała
    Barwa - ciemne złoto z pomarańczem, lekko zmętnione
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wyraźna goryczka, od chmieli są owoce, znowu ciężkie do zdefiniowania, przejrzałe owoce tropikalne (mango, melon), nie są jednak specjalnie wyraźne, nieco słodkawe z kwaskiem. Chmielu sporo, czuć lekkie palenie na ustach. Goryczka trochę tępa, mocna. Słodowa baza solidna, leciutka ciastkowość, znikomy karmel. Finisz goryczkowy, dość długa
    Treściwość - pełne

    Piwo mi smakowało, bez zarzutów.
    Sam chmiel po raz kolejny nie rzucił mnie na kolana. Jeśli jest to rzeczywiście krzyżówka żateckiego, to na aromacie nie mógł zyskać i według mnie stracił. Goryczkę daje sporą, ale całość nie jest specjalnie złożona, owocowy profil niezbyt wyraźny, efekt moim zdaniem niezbyt ciekawy. W związku z tym, że co jakiś czas pojawia się ten chmiel, śmiem twierdzić że to ma być dobrze rokujący kierunek. Według mnie nowsze chmiele słoweńskie (styriany) i niemieckie wydają się dawać lepsze efekty przynajmniej na tle tego "5193".
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

    #2
    Foto:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X