Permon, Hopper Crystal

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Permon, Hopper Crystal

    W serii single hop ale browar z Sokolova uwarzył już ponad 20 piw nachmielonych zazwyczaj nowofalowymi odmianami chmielu. Przede mną Hopper Crystal, do którego zastosowano jeden z kultowych amerykańskich chmieli, choć od wczesnych lat 80-tych zdążyło pojawić się już sporo dużo bardziej aromatycznych odmian.
    Piwo ma 6,3% alkoholu przy ekstrakcie 15°. Jest niefiltrowane i niepasteryzowane.

    Barwa miodowa, z pomarańczowymi odcieniami. Dość mętna.
    Lekko żółtawa piana o drobnej teksturze. Po nalaniu całkiem wysoka, aczkolwiek stosunkowo szybko opada do szumowiny, przy okazji fantazyjnie oklejając ścianki szkła.
    Aromat jak na IPĘ nie jest zbyt intensywny. Oczywiście daje się odczuć obecność estrów, zwłaszcza o zapachu słodkich owoców tropikalnych oraz pomarańczy. Gdzieś na końcu tańczą jednak nuty gotowanych warzyw, co już mniej cieszy.
    Smak w podobny sposób oparty na owocowych i trochę żywicznych nastrojach, chociaż brakuje mu przejrzystości. Goryczka jest jakaś taka ułomna, niezbyt wysoka, krótka. Mocna chlebowa i ziarnista słodowość. Znów jednak pojawia się cień warzyw, co może świadczyć o obecności siarczku dimetylu.
    Nasycenie gazem wydaje się prawidłowe, ani za wysokie, ani też zbyt niskie.
    Butelka 500ml z firmowym kapslem. Etykiety jak widzę zmierzają w kierunku totalnej bylejakości. Zauważyłem to piwo na półce tylko dlatego, że spodziewałem się tam właśnie piwa.

    Nie polecam. Crystal w tym przypadku nie dał rady, nawet nie dlatego, że jest chmielem o przeciętnych parametrach. Po prostu gdzieś musiał pojawić się błąd w sztuce warzenia. Stąd pewnie ten DMS. 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Antoš, Crystal IPA
    darekd
    14% ekstr., 6,7% alk.

    Amerykański chmiel Crystal

    Aromat - początkowo wyraźny chmiel z tonami kwaskowo-słodszych owoców i cytrusów, wyraźne też tony słodowe. Trochę miodowe
    Piana - średnia, raczej zwarta, trwała z kożuszkiem
    Barwa - ciemne złoto
    ...
    2020-10-09, 22:06
  • pebejot
    Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
    pebejot
    Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
    W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
    2025-01-25, 22:06
  • Blackbeard
    Permon, [Joe's Garage Beer] California
    Blackbeard
    Ekstrakt: ? Alkohol: 5,7%.
    India Pale Ale

    Kolor: Pomarańczowy, widoczne zmętnienie.
    Piana: Biała, przewagę mają drobniutkie pęcherzyki. Tworzy ładny i trwały kożuch.
    Zapach: Wątły, przeważa chmiel w postaci ziół, do tego dość wyraźny grejpfrut i diacetyl.
    ...
    2019-11-05, 20:33
  • Orzech1988
    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
    Orzech1988
    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


    Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
    2020-01-15, 17:07
  • Blackbeard
    Permon, Chocolate Coffee Stout
    Blackbeard
    Ekstrakt: 22%. Alkohol: 9,3%. EBU: 60.

    Kolor: Smolista czerń.
    Piana: Brązowa, w przewadze drobnopęcherzykowa. Z początku okazała, ale w kilka chwil redukuje się do cienkiego pierścienia przy krawędzi kielicha i drobniutkiej mgiełki w jego środku.
    Zapach: Wątły, na pierwszym...
    2019-06-13, 14:00
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...