W Hořicach (okolice Hradca Kralove i Jiczina) w pięknie odnowionym browarze rozpoczęto w tym roku warzenie.
Niefiltrowany i niepasteryzowany leżak (lager) 12% o zaw. alk. 4,9%
Aromat - na pierwszym planie wyczuwalne drożdże, potem chmiel i słód w podobnych proporcjach
Piana - wysoka czapa, powoli się bąbluje pozostawiając trwały kożuszek i ślad na szkle
Barwa - ciemniejsza słomka, zmętniona
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, wyraźnie musujące
Smak - sporo ziołowej goryczki, lekki drożdżowy kwasek, trochę chleba i długi goryczkowy finisz
Treściwość - łagodna pełnie
Jest stosunkowo lekkie i z małym zasypem (albo wręcz żadnym) słodów karmelowych (popularnych jako dodatek w czeskich piwach a rzadziej w niemieckich). W związku z tym w odbiorze bardziej wytrawne, "pilsowe" ze szlachetną, długą goryczką. Całość taka bardziej w niemieckim stylu. Wysoki poziom, zdecydowanie polecam.
Niefiltrowany i niepasteryzowany leżak (lager) 12% o zaw. alk. 4,9%
Aromat - na pierwszym planie wyczuwalne drożdże, potem chmiel i słód w podobnych proporcjach
Piana - wysoka czapa, powoli się bąbluje pozostawiając trwały kożuszek i ślad na szkle
Barwa - ciemniejsza słomka, zmętniona
Wysycenie - umiarkowanie wysokie, wyraźnie musujące
Smak - sporo ziołowej goryczki, lekki drożdżowy kwasek, trochę chleba i długi goryczkowy finisz
Treściwość - łagodna pełnie
Jest stosunkowo lekkie i z małym zasypem (albo wręcz żadnym) słodów karmelowych (popularnych jako dodatek w czeskich piwach a rzadziej w niemieckich). W związku z tym w odbiorze bardziej wytrawne, "pilsowe" ze szlachetną, długą goryczką. Całość taka bardziej w niemieckim stylu. Wysoki poziom, zdecydowanie polecam.
Comment