Falkon, Metropolitan Session IPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    Falkon, Metropolitan Session IPA

    Ekstrakt 12* Plato, alk. 5 % obj., IBU 50, a może 45? Na jednej etykiecie widnieją dwie wielkości
    Niepasteryzowane, niefiltrowane.
    Skład: woda burtonizowana; słody: pilzneński, monachijski, CaraAmber, biscuit (a w wersji czeskojęzycznej jeszcze CaraMunich III); chmiele: Magnum, Simcoe, NZ Cascade, Citra, Nelson Sauvin; drożdże US-05.

    Zapach cytrusowy, trochę mango z plastelinowym wtrętem. Rześka łodyga.
    Piany za dużo. Gazu za dużo. Na wstępie. Po burzliwym początku - znika zupełnie. Chyba nie o to chodzi.
    Kolor brudnozłoty, czyli lekko zmętniałe.
    Smak kwaskowo-owocowy, trochę słodki, co jest skontrowane i przykryte przyjemnym chmielem, który stawia akcent w finiszu. Troszkę łodygi.
    Treściwość sesyjna.
    Łagodne jak na IPA-ę (obstawiam jednak 45 IBU), nie bez minusów, ale w sumie dobre.
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #2
    Pivo:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12675

      #3
      Z tego co wiem Falkon to chyba cały czas kontraktowiec. Pierwsze warki tego piwa warzono
      w browarze Chalupník (Perštejn).

      Jakub Veselý, który jest właścicielem Falkona na stałe zatrudniony jest w minibrowarze Továrna (Slaný) i tam bym umiejscowił to piwo. Nic nie ma na ecie?

      Comment

      • Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

        #4
        Przyjrzałem się dokładniej i widzę, że na etykiecie jest:
        "V malych nezavislych pivovarech vyrabi: Pivo Falkon s.r.o."
        W którym konkretnie? Tego nie widzę.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X