Holba, Praga Semi-dark

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Holba, Praga Semi-dark

Pragapils to kontraktowiec, który zlecał już warzenie swojej marki Praga browarom w Czeskich Budziejovicach i Litovelu. Półciemne produkuje zaś dla odmiany w browarze Holba, co zostało odnotowane na kontretykiecie. A na stronie podaje jakoby receptura piwa została specjalnie opracowana przez Benedyktynów z klasztoru w Břevnovie. Praga Semi-dark ma 4,7% alkoholu przy 11% ekstraktu początkowego.

Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą. Przejrzysta w pełni.
    Jasnokremowa piana o raczej drobnej teksturze. Po nalaniu powoli redukuje się do trwałej szumowiny. Bardzo drobne ślady zostają na szkle.
    W zapachu nuty karmelowe i słodowe na pierwszym planie. Cukierkowa, syropowa słodkość, siano, chleb, odrobina ziołowych klimatów i gotowana kukurydza. I oto cały profil aromatyczny.
    Smak płaski, słodowy, słodko-karmelowy, lekko podpiekany, choć nie męczy zbytnim syropem. Goryczka znikoma, trawiasta. W posmakach chlebowe, ziarniste odcienie z niewielkim udziałem drożdży.
    Nagazowanie średnie plus.
    Butelka 500ml z typową dla brandu etykietą. Tym razem w odcieniach złota i brązu. Kapsel kontraktowca.

Przeciętne, nudne piwo. Konsumpcja wzbudza podobne emocje co obserwacja erozji wodnej otoczaka. Od niechcenia 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12675

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    Pragapils to kontraktowiec, który zlecał już warzenie swojej marki Praga browarom w Czeskich Budziejovicach i Litovelu. Półciemne produkuje zaś dla odmiany w browarze Holba, co zostało odnotowane na kontretykiecie. A na stronie podaje jakoby receptura piwa została specjalnie opracowana przez Benedyktynów z klasztoru w Břevnovie. Praga Semi-dark ma 4,7% alkoholu przy 11% ekstraktu początkowego.
    "Pragapilsa" trudno uznać za kontraktowca, nie ma nawet własnych receptur i powinni się wyspowiadać u benedyktynów na praskim Brzewnowie, że ich wciągają w swoje pomysły.
    Akurat od tego roku Holba warzy półciemną jedenastkę o zaw. alk. 4,7% i nic nie wspominają o zakonnikach Aż się pofatyguję po to piwo, by je opisać.

"Pragapils" na swojej stronie https://www.pragapils.eu/beer-in-ind...7/3/8/semidark
    wspominają, że alk. wynosi 4,5% ale pewnie w tym wypadku etykieta prawdę powie

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Masz zapewne rację Darku, to taki "gorszy sort" kontraktowca, zwłaszcza że właśnie trzymam w dłoni puszkę Pragi Pils uwarzoną w Zubrze z Přerova. Też ma zresztą 4,7%... Żerują gdzie popadnie
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
      X