Broumov, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mor842
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.07
    • 114

Broumov, Porter

Robiąc ostatnio zapas Opat'ów trafiłem na piwo uwarzone na jubileuszowe święto niepodległości bratnich narodów.

Jest to tmave specjalni pivo, porter. Zawartość alk. 7%, zawartość ekst. max. 18,99%. Skład to tradycyjnie pitna woda, słody jęczmienne (jakie?, nie napisali), chmiel uprawny. Butelka też specjalna. Bo już nie typowa NRW. Cena: 6,50 zł za 0,5l.

Etykieta jaka jest każdy widzi. Co do kapsla to chyba browar musiał się zapatrzyć na napoje Tymbark. Kapsel w kolorze czarnym, "patentowy" z możliwością zerwania za pomocą zawleczki. Co słabo się sprawdziło. Napis "QUICK CAP".

O smaku i aromacie rozpisywał się nie będę bo mi to kompletnie nie wychodzi, sensoryk ze mnie żaden raczej typowy konsument piwa, które mi smakuje. Zresztą wyrosłem z picia mocnych piw i jakoś specjalnie mi ten porter nie wchodził. Wydaje mi się że idealnie nadawał by się do dłuższego leżakowania.

Wysycenie trochę za wysokie jak na Opaty. Po otwarciu butelki nie przybliżając jej nawet do nozdrzy czuć głównie przyjemny aromat kawy, trochę alkoholowo. Kolor, głęboka czerń nawet pod światło. Piana średnio pęcherzykowa w sumie dość szybka opadła. Nalewałem czeskim sposobem w celu uzyskania jak największej, najwyższej oraz częściowego odgazowania. Co by lepiej poczuć smak.

Ogólnie to bardzo zacny akcent patriotyczny ze strony browaru. Może od nas też ktoś pomyśli i zrobi coś podobnego.

Jeśli ktoś był by chętny żeby przygarnąć kapsel i etykietę do kolekcji to niech da znać.

Wasze zdrówko!
    Attached Files
  • mor842
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.07
    • 114

Aaa zapomniałem jeszcze dopisać. Na etykiecie znajduje się również taka informacja: "Energeticka hodnota: 3000 kJ/l",

Comment

• mor842
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.07
      • 114

Udało mi się pozyskać również etykietę z butelki. Mam nadzieję że widać co trzeba.
      Attached Files

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12739

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mor842 Wyświetlenie odpowiedzi
        Kapsel w kolorze czarnym, "patentowy" z możliwością zerwania za pomocą zawleczki. Co słabo się sprawdziło. Napis "QUICK CAP".
        Polecam otwierać ten wynalazek otwieraczem, bo zawleczka zbytnio nie ułatwia otwarcia a można się skaleczyć.

Aromat - słodko, ciemne słody, karmel, lekka ziemistość typowych dla słodów z ich słodowni
        Piana - spora, dość trwała
        Barwa - bardzo ciemny, prawie czarny brąz. Pod światło tony bardzo ciemnego rubinu
        Wysycenie - u mnie umiarkowanie wysokie, musujące
        Smak - palony słód, tony "karmelowa-kolowe", nieco palonej goryczki, leciutka ziemistość. Trochę słodyczy jest, ale już sporo mniej niż w zapachu. Pod koniec trochę kawy.
        Treściwość - jak na 18% umiarkowana, wręcz łagodna jak na styl

Ich ciemna 13%, które to piwo trochę przypomina https://www.browar.biz/forum/showthr...hlight=Broumov
        robiła na mnie lepsze wrażenie. To piwo to bardziej takie połączenie ciemniaka i porteru w naszym rozumieniu. Całość szału nie robi, ale piwo jest przyjemne w odbiorze.

Natomiast pomysł z uświetnieniem 100 lat odzyskania niepodległości przez nasze państwa, który zaproponował broumowski, przygraniczny browar uwarzeniem należy uznać za fajny gest, szczególnie że styl jest bliski Polakom

Comment

• rafalek21
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2015.04
          • 1407

Przy otwieraniu trochę się wzburzyło(też polecam otwieracz, ten ich system nie sprawdził się), przez co piana była spora, ale dość szybko opadła.
          W zapachu ciemne pieczywo, leciutko wiśnia.
          Smak lekko kwaskowy, palony, trochę wiśni, ciemne pieczywo, leciutko kawa, odrobina słodyczy(nawet bliżej wytrawności), co najwyżej średnio pełny, goryczka też średnia.
          Średnie wysycenie.

Niezłe piwo, na myśl przychodzi mi lżejsza wersja porteru Łódzkiego czy z Jabłonowa. Podobnie jak poprzednicy mam skojarzenia z skrzyżowaniem porteru bałtyckiego i zwykłego tmavego.
          Warka do 13.09.2019. Dzięki Cooper za butelkę .
          Ostatnia zmiana dokonana przez rafalek21; 2018-06-25, 21:22.

Comment

• rafalek21
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2015.04
            • 1407

do usuniecia, dubel
            Ostatnia zmiana dokonana przez rafalek21; 2018-06-25, 21:21.

Comment

• mor842
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.07
              • 114

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
              Przy otwieraniu trochę się wzburzyło.
              Charakterystyczna cecha dla Opatów. Z doświadczenia u mnie tak się działo jak piwo było nieprawidłowo schłodzone lub zbliżał się koniec terminu przydatności do spożycia.

Dekard masz rację. Treściwość jak na porter jest słaba. To raczej takie mocniejsze tmave. Bo Opat specjalizuje się bardziej w jasnych piwach. W końcu warzy je od podstaw.

Kolegom gratuluje bogatej gamy rozpoznanych smaków i aromatów. Wasze zdrowie!

Comment

• Raciborz
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21 Wyświetlenie odpowiedzi
                Przy otwieraniu trochę się wzburzyło(też polecam otwieracz, ten ich system nie sprawdził się), przez co piana była spora, ale dość szybko opadła.
                W zapachu ciemne pieczywo, leciutko wiśnia.
                Smak lekko kwaskowy, palony, trochę wiśni, ciemne pieczywo, leciutko kawa, odrobina słodyczy(nawet bliżej wytrawności), co najwyżej średnio pełny, goryczka też średnia.
                Średnie wysycenie.

Niezłe piwo, na myśl przychodzi mi lżejsza wersja porteru Łódzkiego czy z Jabłonowa. Podobnie jak poprzednicy mam skojarzenia z skrzyżowaniem porteru bałtyckiego i zwykłego tmavego.
                Warka do 13.09.2019. Dzięki Cooper za butelkę .
                Cooper, najpierw mnie męczyłeś o to piwo, a pózniej ie oddałeś. Jaki z ciebie dobry człowiek

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12739

Wygląda na to, że była to jednorazowa warka - data tak jak powyżej 13.09.19.
                  W aromacie i smaku teraz jest bardziej "miękkie", mniej palone, ciut razowego chleba, kropla sosu sojowego. W smaku pojawiły się delikatne tony czekolady (bardziej mlecznej), ciut suszonej śliwki. Bardzo gładkie, ale z drugiej strony nieco "monotonne" Piana trwała, natomiast wysycenie stało się niskie.

Zmieniło się nieco po czasie, choć nie zyskując i nie tracąc specjalnie. Po prostu nieco inne.

Miła pamiątka po uczczeniu okrągłej rocznicy.

Comment

Przetwarzanie...
                  X