Plzeňský Prazdroj, Gambrinus Výčepní

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 4,1%, but. 0,5 l
    przywiezione z Czech

A ja sobie porównałem lekkiego Gambrinusa z wczoraj testowanym jego bezpośrednim konkurentem - lekkim Budweiserem, no i rezultaty były całkiem interesujące:
    Kolor - ciemnozłoty;
    piana - gęsta, wysoka, ale dość szybko znika zostawiając drobny wianuszek; tutaj mały minus;
    zapach - chmielowy, ulotny, mało wyrazisty, za to z diacetylową nutką;
    smak - smaczna kompozycja zbudowana z aromatycznego chmielu i wyrazistej chmielowej goryczki; fajne to nachmielenie, wielokierunkowe, o różnych odcieniach; spod niego wyłania się trochę nutek słodowych, ale słabiuteńkich. Wychodzi więc na to, że Gambrinus pozostaje smaczną chmielowo-goryczkową 10-tką, zaś Budweiser smaczą 10-tką słodową.
    Blog: Piwna Brytania

Comment

• woosaa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.07
      • 1554

Witam. Dodam cenę:to 7.90 ( Kaufland i Tesco w Karvinie ). Piwko naprawdę dobre PZDR
      Ostatnia zmiana dokonana przez woosaa; 2006-12-03, 20:32.
      mb WOS

Comment

• ziomal-111
        Porucznik Browarny Tester
        • 2006.09
        • 288

Własnie jestem w trakcie spozywania tego cuda Dostałem od znajomego w postaci puszki 0,33. Piwo idealne Szkoda ze miał tylko jedno i na dodatek takie małe
        Z chęcia bym wrócił do tego piwa ale nie mam jak
        Bardzo smaczne
        Browar gawron to witaminy!!

Comment

• woosaa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.07
          • 1554

Po degustacji stwierdzam,że piana bardzo szybko znikneła(nigdy tego nie zaobserwowałem w Gambrinusie) .Smak zasługuje na wysoką ocenę.PZDR
          mb WOS

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Piwo przywiezione z Czech. Butelka 0,5l. Moc 4,1%. Ekstrakt ? Kolor ciemno złoty, bardzo ładny. U nas takiego koloru na dziesiątkach nie ma. Piana bardzo kiepska. Na początku była tylko taka średnia, ale szybko opadła do kożucha i po chwili do resztek. Na końcu to już prawie tych resztek nie było. Zapach bardzo ładny, wręcz rewelacyjny. Chmielowo słodowy. I mocny do tego. Smak również chmielowo słodowy. Dobry, przyjemny, ale już trochę wygładzony, sterylny. Na koniec bardzo mocna goryczka. Posmak goryczkowy, długi. W pierwszych łykach wyczułem minimalną metaliczność, ale później zanikła. Wysycenie mocne, dobrze się trzyma. Bardzo dobre. Opakowanie to brązowa butelka taka jak u nas KP używa. Etykiety (konkursowa, lekko zmieniona, wersja etykiety sibarha z postu 10) w ładnej kolorystyce, klasyczne wzornictwo. Niestety przez władowanie wielkiego kapsla na etykietę całość nabrała wyglądu taniej marketówki. Kapsel dedykowany. Brak zawartości ekstraktu. Podsumowując, piwo ma już niestety pewne naleciałości koncernowe, ale i tak jest naprawdę dobre. Moje było blisko końca ważności, więc myślę, że troszkę bardziej gorzkie niż świeże. Oceniam je na +4 (1 – 6).
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2485

Na licencji Pilzeńskiego Prazdroja warzy Pivovary Topvar. Nie jest mocne, dobrze musujące, i nie czuć wodnistości.

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9797

Ładny kolor, jasnozłoty, świetlisty. Drobna, taka trochę "brudnobiała" piana, dość nietrwała.
                Piwo pachnie przede wszystkim chmielem, w zasadzie niczego więcej nie wywąchałem.
                W smaku łagodne, lekka nuta (chyba) piwnicy, baaardzo lekka goryczka, w tle słód. Dla mnie trochę za słabo nagazowane.
                Srebrna puszka, pisana gotykiem nazwa. Bez szaleństw.
                Piwo do wypicia, ale chyba szkoda było targać do stalowego ptaka...

Comment

• skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2485

Teraz z okazji 140 lecia browaru mam wrażenie, że piwo jest jeszcze lepsze.

Comment

• lasiek
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2005.08
                    • 23

Kolor głęboki, słomkowy, podoba się. Piany pojawiło się dużo podczas nalewania, ale szybko opadła i do końca pozostał śladowy kożuszek.
                    Smak - to rozczarowanie, zupełnie bez treściwości, wodniste, wręcz śladowe ilości chmielu. Nagazowanie zbyt łagodne.
                    Wiem, że to 10` ale spodziewałem się zdecydowanie lepszego piwa.
                    Uwagi: zakupione w Czeskim Cieszynie za jakieś grosze.

Comment

• fuliano
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1835

Kolor - mocno złoty, klarowny
                      Piana - biała średnio-trwała, pozostawia ślady na szkle i obrączkę
                      Zapach - po otwarciu świetny, słodowo-chmielowy jednak z czasem chmiel zanika i pozostają same słodowe nuty
                      Smak - ogólnie lekko rozwodnione, płaskie, delikatna goryczka w tyle wyczuwalna, ktoś coś wspomniał o posmaku piwnicznym i może w tym coś jest
                      Wysycenie - wg mnie trochę za duże, zabija smak na początku
                      Zakupione w Intermarche Błonie k/ Warszawy
                      Ogólnie dość przeciętne piwo

Comment

• sibarh
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.01
                        • 10387

Aktualna fotka:
                        Attached Files
                        2800 nowe piwa opisałem na forum
                        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• dryx
                          † 1966-2017 Piwosz w Raju
                          • 2002.04
                          • 1735

Aktualna wersja puszkowa 0,5 l.
                          Alkohol 4,3 %, ekstrakt - oczywiście nadal dziesiątka.
                          Attached Files

Comment

• Pivotal
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.05
                            • 671

BARWA: Ładna. Przejrzysta i mocna jak na 10*. [4]
                            PIANA: Średnioziarnista,obfita i pierzasta,oblepia szkło. Idealnie biała nie była,raczej jasno kremowa. [3]
                            ZAPACH: Słaby,bardziej podobny do pszeniczniaków...drożdże i banany. [2.5]
                            SMAK: Nie tego się spodziewałem...delikatna gorzkawość:marakuja i winogron(??),ale smaczne. [3.5]
                            GAZ: Średnie nasycenie. [2.5]
                            OPAKOWANIE: Brązowa butelka,zwrotna z naprawdę bardzo estetycznymi naklejkami i ładnym kapselkiem. [4]

UWAGI: Warka do 3.06.2014-wypite 9.04'14. Piwo smakowało mi,ale oczekiwałem smaku słodowego z chmielowym podkładem,a tu niespodzianka... Będę musiał w najbliższym czasie skosztować ponownie tego piwa i porównać obie warki.

Comment

• morbit
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.09
                              • 56

To jest to samo co Gambrinus Original 10?

Comment

• Pivotal
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2013.05
                                • 671

Tak,to jest to samo piwo GAMBRINUS,ORIGINAL 10* (pivo vyczepni svietle). Spójrz na fotkę w poście#27.

Comment

Przetwarzanie...
                                X