Topolský, Černý speciál 14°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4778

Topolský, Černý speciál 14°

Rzeczywiście jest to czarne piwo, praktycznie nieprzejrzyste nawet pod światło, jedynie przy szkle da się zauważyć brązowo-ciemnobordowe przebłyski.
    Piana zaraz po podaniu jak kręcone lody (autentycznie), warstwowa, gęsta jak śmietana, beżowa. Początkowo wysoka na 5-6 cm w trakcie picia stale utrzymuje 1 cm warstwę, choć śladów na szkle brak.
    Aromat ciemnosłodowo-palony z lekką nutą gofrową.
    W smaku wypada lżej niż deklarowane 14°Blg. Są palone słody dające gorzko czekoladowe i lekko kawowe nuty, trochę popiołowości. Jest też lekka kwaskowość odsłodowa i kakaowo-kawowa goryczka. Generalnie przyjemne czarne piwo, jednak ekstrakt w ślepym teście ocenił bym na max 12,5°.
    Wysycenie niewysokie, dobrze pasujące.
    Pite 28.03.2019 w browarze, cena 34 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• ART
    Piwoteka, Czarne jest czarne
    ART
    Oatmeal stout, 13 ekstr. 5,2.

No dobra. Po wielu próbach piwotekowych miałem obiekcje do tego tworu. Ale niepotrzebnie. Piwo całkiem stylowe, może trochę za bardzo alkoholowe i za mało palone jeśli człek miałby się czepiać. Ale jest dobrze smakowo. Wizualnie bardzo dobrze....
    2024-02-16, 20:08
  • darekd
    Prokopák, Sváteční ležák / Svatováclavský speciál 13%
    darekd
    Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
    https://www.pivovar-prokopak.cz/

Dadek dokładnie opisał:
    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak

Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...
    2023-11-06, 00:13
  • dadek
    Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
    dadek
    Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
    2023-06-30, 00:55
  • AaLeX
    Głubczyce, Special Hard
    AaLeX
    Kiedy zobaczyłem to piwo w Dino, byłem ciekaw, jak smakuje piwo, które ma 12% alkoholu. Inne parametry nie są podane. No więc, teraz już wiem. Na początek piana, zawsze atut Głubczyc, tutaj jest przeciętna, słaba. Zapach metaliczno-słodowy. Barwa dość jasna, jak na takie piwo. Smak? Słód...
    2024-06-30, 17:48
  • darekd
    Fortuna, Fortuna Czarne Cold Brew Coffee
    darekd
    5,6% alk.
    Dodatek kawy (Brazylia - Santos) - 0,1% - parzona na zimno

Aromat - dominuje kawa, są palone słody
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z dłuższą koronką
    Barwa - ciemny brąz, właściwie klarowna
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - początkowo...
    2024-03-11, 00:01