Žatecký, Plavčík

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

    Žatecký, Plavčík

    Wydawało mi się, że piwo było oceniane...

    Plavčík to ratownik wodny. Piwo lekkie:


    chmiel: Žatecký poloraný červeňák, Vital, Mosaic
    ekstr.: 9,00 - 9,99° Plato
    alk.: 3,8 % obj.
    Goryczka: 31 jednotek EBU

    i chmielone na zimno:



    W praktyce:

    Aromat: w butelce ciut warzyw, po rozlaniu łagodny słód, nawet minimalny chleb, chmiel marginalny
    Piana - wysoka, trwalsza z kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - złoto
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - lekki słód, ciut karmelu, średnia goryczka z wyraźniejszym finiszem
    Treściwość - jak na dziewiątkę to stosunkowo pełne piwo

    Dałbym bardziej nazwę Hasič - strażak, bo pragnienie gasi, a nie kojarzy się z kąpielą po spożyciu lub piciem w pracy na plaży

    Mam natomiast spore wątpliwości co do deklarowanego IBU, zastosowanych chmieli i użyciu ich w chmieleniu na zimno... Poprawne lekkie.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • Mardor2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2019.07
      • 9

      #3
      Smak: taka powinna być desitka, lekka, bez jakiejś dennej słodyczy, goryczkowa i dobrze nasycona.
      Wygląd: barwa słomkowa, średnia piana i niezbyt trwała.
      Zapach: fajny chmielowy, możliwe do wyczucia są nuty zieliste, siankowe, niemieckie

      W moim mniemaniu jedna z lepszych desitek.
      Last edited by Mardor2; 2019-07-31, 08:15.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12569

        #4
        Na zakończenie działalności browaru (przynajmniej w takiej formie, bo zapewniają że piwo będą warzyć w ograniczonej ilości) zostało mi ostatnie ich piwo. Opis z 2019 r. aktualny - aromat słaby, potem lepiej. Na gorące lato dobrze gasi pragnienie i na tle mizernych ostatnich warek pozostałych ich produktów pozytywnie się wyróżnia.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X