Žatecký, Plavčík

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12757

    #1

    Žatecký, Plavčík

    Wydawało mi się, że piwo było oceniane...

    Plavčík to ratownik wodny. Piwo lekkie:


    chmiel: Žatecký poloraný červeňák, Vital, Mosaic
    ekstr.: 9,00 - 9,99° Plato
    alk.: 3,8 % obj.
    Goryczka: 31 jednotek EBU

    i chmielone na zimno:



    W praktyce:

    Aromat: w butelce ciut warzyw, po rozlaniu łagodny słód, nawet minimalny chleb, chmiel marginalny
    Piana - wysoka, trwalsza z kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - złoto
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - lekki słód, ciut karmelu, średnia goryczka z wyraźniejszym finiszem
    Treściwość - jak na dziewiątkę to stosunkowo pełne piwo

    Dałbym bardziej nazwę Hasič - strażak, bo pragnienie gasi, a nie kojarzy się z kąpielą po spożyciu lub piciem w pracy na plaży

    Mam natomiast spore wątpliwości co do deklarowanego IBU, zastosowanych chmieli i użyciu ich w chmieleniu na zimno... Poprawne lekkie.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12757

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • Mardor2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2019.07
      • 9

      #3
      Smak: taka powinna być desitka, lekka, bez jakiejś dennej słodyczy, goryczkowa i dobrze nasycona.
      Wygląd: barwa słomkowa, średnia piana i niezbyt trwała.
      Zapach: fajny chmielowy, możliwe do wyczucia są nuty zieliste, siankowe, niemieckie

      W moim mniemaniu jedna z lepszych desitek.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Mardor2; 2019-07-31, 08:15.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12757

        #4
        Na zakończenie działalności browaru (przynajmniej w takiej formie, bo zapewniają że piwo będą warzyć w ograniczonej ilości) zostało mi ostatnie ich piwo. Opis z 2019 r. aktualny - aromat słaby, potem lepiej. Na gorące lato dobrze gasi pragnienie i na tle mizernych ostatnich warek pozostałych ich produktów pozytywnie się wyróżnia.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Javox
          Okocim, Žatecký Letký Pils
          Javox
          Lekkie piwo do serii farbowanych na czesko lisów

          Ekstrakt 9.2*, alko 3.8%, IBU 14.

          Piana - za niedługo mamy pełną warstewkę.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - zbożowość.
          Smak - słodkawe i gorzkawe,...
          2024-02-17, 18:36
        • dadek
          Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
          dadek
          Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
          2023-11-09, 20:59
        • m2200
          Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
          m2200
          Cześć,

          znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

          Jak...
          2019-04-30, 16:10
        • Brandis
          Chmielenie na zimno.
          Brandis
          Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
          Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
          2020-02-05, 16:00
        • Javox
          Okocim, Žatecký Černý
          Javox
          Ciemny lager
          Ekstrakt 10.7*, alko 3.8%, IBU 23

          Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - pod światło rubin.
          Aromat - ciemniejsze susze owocowe z lekką palonością.
          Smak - słodkawe, gorzkawe,...
          2022-10-16, 17:21
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...