Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
Velke Popovice, Velkopopovický Kozel Svetlý 10%
Collapse
X
-
Jestem fanem czeskich desitek i to piwo mnie nie zawiodlo. Lekka goryczka, łagodny smak, w sam raz do spożywania w większych ilościach szczególnie że jest nisko "oprocentowane". Duży plus za brak metalicznego posmaku na który to trafiłem w 10 z Nachodu czy w Gambrinusie.Comment
-
Właśnie jestem po degustacji tego piwa i musze powiedzieć że zawiodłem się na całej linii. Kolor blady, piana po chwili znikneła zupełnie, natomiast w smaku czuć było jedynie mizerną goryczkę i jakiś metaliczny posmak. Piwo oceniam na 2,5. Jak będę miał okazję to znów spróbuje i zobaczę czy to tylko jakaś pojedyncza wpadka.Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Kolor: złoty wchodzący w słomkowy; jasny [4]
Piana: gęsta i wysoka; dość długo gościła w kuflu [4,5]
Zapach: owocowo słodowy; dość wyraźny [4,5
Smak: bardzo wyraźna goryczka pojawiająca się po przełknięciu; liczne posmaki słodkie jakby owocowe [4]
Nasycenie: w porządku choć jak na czeskie piwko dość spore [4,5]
Opakowanie: ładna i czytelna etykieta; dedykowany kapsel; jedynie butelka porysowana jakby była z Lwówka[4,5]
ocena wg ARTomatu : 4,275Comment
-
Dla mnie zapalonego rowerzysty letniego najlepsze piwo po wysiłku 60-70km.
Mimo ,że miałem piwo puszkowe (po 8.99 w Tesco Liberec!) piło się rewelacyjnie.
W wersji beczkowej idealne do lekkiego śniadania (knedliki z jajami) np. w Czernym Wole w Pradze.Trzcianka przeprasza za agresywne ławkiComment
-
Piwo bardzo przeciętne. Nawet jak na dziesiątkę. Słabiutka piana. Zapach i smak niby w porządku (chmielowo-goryczkowy), ale to nie to co kilka lat temu.
Sterylne, wodniste - koncernowe. Przypomina EB. Niby da się wypić, ale żałuję, że z sentymentu nawiozłem sobie Kozłów, zamiast czegoś lepszego.
Nie polecam...Comment
-
No i z tego co sobie przypominam to butelka już nie NRW tylko identyczna z naszą z KP. Z tym EB, to chyba lekka przesada. Aż takie złe nie było. Ot , zwykła pijalna "desitka", bez wodotrysków. Bez wstrętu, ale i bez szczególnej uciechy.Comment
-
mój Kozel ma na kontrze taki ów napis:
Vyrabi: Plzeńsky Prazdroj a.s., U Prazdroje 7,
304 97 Plzeń
czyżby i do Czechów dotarła plaga produkowania jednego piwa w różnych browarach tej samej korporacji? czy jest to to tylko adres centrali?
i związku z tym po degustacji mam stworzyć nowy piwo-wątkek: Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel Svetlý czy opisać w tym wątku?Ostatnia zmiana dokonana przez Sokół83; 2008-06-22, 15:19.Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Pilem piwo o mocy 3,8% i jakos mnie nie powalilo.
Piwo bylo ladnie ciemne, z brazowa, szybko znikajaca pianka pianka, brak w zapachu ziarna palonego troche mnie zaskoczyl (pojawia sie ono dopiero w smaku, jednak bardzo delikatnie, gdzies w tle). Napoj dosc wodnisty, o duzej ilosci babelkow, chwilami slodki, ale malo wyrazisty. Pilem lepsze kozly.Comment