Svijany, Svijanská Kněžna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Właśnie czytając posta dyzmana wychyliłem ostatni łyk Svijanskiej Księżnej. Piszę te słowa z komórki, na parapecie okna z widokiem na zachwurzone góry. Tylko na parapecie mam zasięg. Tak wiem, że to choroba. Paradoks jest taki, że będąc jakieś 3km od czeskiej granicy to piwo musiałem to piwo przywieźć ze swojego sklepu. Robi się to samo co u nas .
    Co do samego piwa, to rzeczywiście sporo się zmieniło. Zapamiętałem je jako bardzo słodkie.
    Piana: obfita, beżowa, mocno oblepia szkło.
    Kolor: ciemnobrązowy, pod światło miedziane refleksy.
    Wysycenie: niskie.
    Zapach: ciemnosłodowy, spotykany w porterach, tyle że bez nuty alkoholowej.
    Smak: rzeczywiście wytrawny, słodycz właściwie niewyczuwalna. Za to mamy trochę paloności, leciutką orzeźwiającą kwaskowość. Po ogrzaniu pojawia się nuta karmelowa.
    Opakowanie: świetne, takie jak w reszcie serii. Fioletowy kolor pasuje mi tu jak nigdy.

Uff mam nadzieję że mi to wyśle bo się naklikałem jak głupi.
    blog.kopyra.com

Comment

• dyzman
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.01
      • 108

Spodziewałem się bardziej szczegółowej relacji... Nie napisałeś nic na temat ciśnienia atmosferycznego, temperatury powietrza, nie mówiąc już o stopniu jego nasycenia wiosennymi pyłkami drzew, co mogło istotnie wpłynąć na smak piwa! Aha, pora zmienić operatora sieci komórkowej... ;] Pozdrawiam.
      "Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin Franklin

Comment

• rotmistrz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.06
        • 469

Kolejne piwo browaru Svijany: Svijanska Knizna
        Kolor: ciemna wiśnia wpadająca w czerń, klarowny 4,00
        Piana: beżowa, wysoka trwała, pozostawia slad na szkle, drobnoziarnista po opadnieciu gruby kożuszek na całym licu 4,50
        Zapach: palonego słodu z aromatami owocowymi, intensywny i trwały 4,00
        Smak: słodkawe choć goryczka pojawia sie w końcowej fazie przełykania 4,00
        Wysycenie: bąbelki gazu odrywały sie dość niemrawo od dna szklanicy, jednak utrzymywały piane cały czas 3,50
        Opakowanie: informacje o piwie pełne kolorystyka śliwkowo złota trochę nie czytelna, kapsel z logo browaru 3,50
        Ogólna ocena tego piwa 4,00
        Godne polecenia. Zaletą piwa brak pasteryzacji.
        Ostatnia zmiana dokonana przez rotmistrz; 2008-05-20, 10:10.

Comment

• granat862
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.12
          • 945

Piana drobna, beżowa, odmierza kazdy łyk pozostawiając ślady na szkle.
          Zapach słodowy
          co do smaku w 100% zgadzam się z rotmistrzem, słodkawe, ale goryczka pojawia się pod koniec.
          Wysycenia nie widać, ale jest wyczuwalne takie delikatne na języku.
          Na krawatce wzmianka :"Pivo Ceske Republiky 2008"
          Jak dla mnie 4-
          Kupione w Bełchatowie za 2,80
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2485

W pierwszym smaku przypomina stouta, potem czuć lekką słodowość, a końcówka umiarkowanie wytrawna z wyraźnym wytrawnym smakiem pozostającym na podniebieniu. Warto.

Comment

• Kamień
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 361

Kupione U Dziada za 3zł. Kolejne znakomite piwo z browaru Svijany.

Kolor: Ciemny, brązowawy z nieodzownymi, rubinowymi refleksami. 5
              Piana: Umiarkowana, gęsta, całkiem sztywna, redukuje się powoli, piwo przez bardzo długi czas jest w całości przykryte. 4,5
              Zapach: Raczej ulotny, ale bardzo ładny i bogaty: słodowy, z nutą karmelu i śliwek. 4,5
              Smak: Dominuje raczej wytrawny charakter - nie jest ani słodkie, ani gorzkie, ani palone, ani owocowe - i równowaga, żadna składowa nie ma szansy wybić się na czoło. W smaku wyczuwam nutę ciemnosłodowości, suszonych śliwek, dość wyraźnie zarysowaną chmielowość, przypiekany, lekko chlebowy posmak i lekką nutę karmelu. 5
              Wysycenie CO2: Nie za duże, odpowiednie, właściwe dla stylu i dobrze komponujące się z resztą. 5
              Opakowanie: Ładne, czytelne i schludne, jak wszystkie piwa z browaru Svijany. W purpurowo - złotej tonacji. Podany jest ekstakt. 4,5

Jak dla mnie jest to rasowy przykład czeskiego tmavego - o zbalansowanym smaku i raczej wytrawnym charakterze. Ja osobiście nie jestem jednak fanem tego typu ciemnych piw. Bardziej podchodzą mi nasze polskie ciemniaki gdzie palona goryczka ściera się ze słodyczą. Mimo to doceniam ten styl, a już na pewno Svijanską Kněžna.

Comment

• lzkamil
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 3611

Ekstr. 13%, alk. 5.2%.but. 0.5 l.
                Ciemnobrązowe, słabo nagazowane, piana po nalaniu wysoka i sztywna, umiarkowanie trwała.
                Zapach ciemnosłodowy z bardzo wyraźnymi owocami, umiarkowanie intensywny.
                Smak ciemnosłodowy, karmelowy, owocowy, ze słodkawym posmakiem, chyba trochę za słodkim jak dla mnie.
                Gdyby nie przesłodzikowanie, byłoby bardzo dobre, tak jest tylko niezłe.
                Attached Files
                Lepszy jabol pod okapem
                niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• rad998
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.12
                  • 52

na poczatku dodam jak zwykle komentujac piwa svijany, ze bez wzgledu na to jakie to piwo... goraco polecam do zakupu !

a do tematu :
                  Kolor : piekny... taki lubie najbardziej. Bursztyn tutaj nie pasuje... Bardzo ciemna herbata - 2 torebki liptona w szklance 250 ml. Pod swiatlo lekko krwiste.
                  Piana : Obfita. Aktualnie mam ostatnie 2-3 lyki w pokalu i nadal utrzumuje sie w wysokosci 1-1,5cm. Oblepia szklo.
                  Wysycenie : niby srednie ale przez cale 15 minut utrzymuje sie na tym samym poziomie. Ogolnie - mogloby byc lekko mocniejsze, ale bardzo dobrze ze utrzumuje sie na stalym poziomie.
                  Zapach : na poczatku jakby nijaki... cos z portera, ale nie do konca. Po chwili pojawiaja sie karmolowe i owocowe nutki. Chmielu raczej nie czuc.
                  Smak : Pycha. Wytrawne, lekko slodkie przy samym nabraniu do ust, a pozniej kwasne, a nastepnie goryczka wszystko bardzo ladnie sie komponuje.

Reasumujac : Bardzo dobre piwo ! piwo na 4,5 !
                  Ostatnia zmiana dokonana przez rad998; 2009-05-10, 17:47.

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Dzięki niezrównanemu Zofmarowi z Łodzi mam okazję wypróbować kolejne piwo z bardzo lubianych przeze mnie Svijan.

Kolor: Bardzo ciemny brąz.
                    Piana: Beżowa, wysoka i trwała.
                    Zapach: Silny, orzechowo-palono-ziarnisty.
                    Smak: Dość dziwny. Z początku wrażenie treściwości i owocowość, potem orzechowo-karmelowe smaczki i wreszcie niezbyt przyjemna, mocna goryczka w posmaku. Wspominanej przez przedpijców słodyczy nie wyczułem.
                    Opakowanie: Jak na fotce lzkamila. Kolejna wariacja kolorystyczna svijanskiej etykiety.
                    Uwagi: Byłaby bardzo fajna i smaczna ciemna trzynastka, gdyby nie ta paskudna goryczka, która stanowczo psuje cały efekt.

Comment

• Tapir
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.10
                      • 730

Kolor - ciemny brąz, pod światło rubinowy refleks.
                      Piana - wysoka, dość gęsta, beżowa. Trzyma się długo, opadając oblepia kufel.
                      Zapach - intensywny, palono-karmelowy, z lekką owocową nutą.
                      Smak - na początku odrobinę słodkawy, jest karmel, są dość wyraźne owoce. Po chwili dochodzi do tego intensywna paloność, czy wręcz momentami popielistość, która dominuje całość i zostawia trwały posmak w ustach. Piwo dość treściwe.
                      Wysycenie - niskie do średniego.
                      Opakowanie - jak na zdjęciu.

Kupione w Browarku za okolice 3zł.
                      Gdyby nie trochę zbyt mocno zaakcentowane nuty palone mielibyśmy świetnego ciemniaka, ale i tak jest co najmniej dobrze.
                      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• fuliano
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1835

Kolor - ciemny brąz
                        Piana - beżowa, średniogęsta, dość niska, pozostawiająca obrączkę na szklance
                        Zapach - karmel, słody oraz nuty owocowe
                        Smak - wita nas goryczka delikatna, potem kawa palona jakby popiół, słody oraz lekkie kwaskowe nuty które utrzymuję się w połączeniu z goryczką na języku
                        Wysycenie - bardzo duże, na skraju dopuszczalnej normy
                        Niepasteryzowany ciemniak zakupiony w Intermarche, warka z terminem 14.10.2010

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Kolor: ciemnorubinowy, klarowny, ładny[5]
                          Piana: Gruba, zwarta, wysoka, dokładnie oblepia szkło, pozostaje do samego końca, pozostawia kręgi na szkle. Kolor piany to jasny beż[5]
                          Wysycenie: Niskie, nie przeszkadza w degustacji. Nagazowanie Svijan stoi w opozycji do niedawno pitego przeze mnie Irish Beera z Kormorana. Tamto piwo było zdecydowanie mocniej gazowane i moim zdaniem nie wyszło mu to na dobre, w ciemniakach cenię sobie znacznie słabsze wysycenie CO2[4,5]
                          Zapach: ślodowy, czuć silny aromat ciemnych słodów i lekki karmel. Po potrząśnięciu szklanicą czuć też lekkie owoce, podobne do niedawno degustowanego Mastnego z Cieszyna[5]
                          Smak: Słodowy z palonym finiszem i lekkim posmakiem karmelu tak jak w zapachu. Smak bez cienia słodyczy, wytrawny i pełny. Jestem pod ogromnym wrażeniem tego piwa.[5]
                          Opakowanie: W stylu innych piw ze Svijan, etykieta w barwie fioletowej. Kapsel dedykowany, informacje niezbędne zawarte na etykiecie[5]

Dla mnie idealny ciemniak! To kolejne piwo z tego browaru i kolejny wspaniały smak. Po 11% i 12% przyszła czas na ciemną 13% i muszę przyznać nie wiem które piwo uznać za najmocniejszy punkt browaru. A na degustację czeka jeszcze 10%. Serdecxznie polecam, ja jetsem zachwycony!

Comment

• xborsuk
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.01
                            • 133

Bardzo ładna, palona i utrzymująca się do samego końca piana. Kolor piwa - ciemno brązowy. Smak dobrego, ciemnego lagera. Nie "zajeżdża" porterem jak degustowany wczoraj cerny Herold za to ewidentnie czuć miły posmak karmelu, który jednak nie przykrywa całkiem pozostałych posmaków. Przyjemne odczucia czeskiego piwa.
                            w butelkach: RIS
                            fermentuje: APA, wędzone
                            w planach: bawarska pszenica

Comment

• Kwadri
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2009.10
                              • 1216

Ciemna Księżniczka

Kolor: Ciemnobrązowy z rubinowymi przebłyskami pod światło.
                              Piana: Wysoka, beżowa. Opada do cienkiej powłoki, która długo się utrzymuje.
                              Zapach: Głównie palone słody z lekką słodowością i delikatną kawą w tle. Przez moment jest też niepokojący jakby mleczno-maślany aromat.
                              Smak: Delikatnie słodki początek. Później czuć mocną, wytrawną paloność połączoną z goryczką. Finisz kawowy. Średniotreściwe jak na 13-stkę, ale dość przyzwoity ciemniak.
                              Wysycenie: Średnie, jak na ciemniaka przystało.
                              Opakowanie: Jak na fotce lzkamila.

Comment

• docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

Irytuje mnie trochę ta księżniczka. Z jednej strony wytrawna, siląca się na wyższą sferę ale jednak używająca aromatu karmelowego, jakże pospolitego wśród "ciemnego" plebsu. I to niezdecydowanie mnie trochę wkurza. Coś kojarzę, że ta panienka dobrze smakuje jako "nasta" w kolei
                                Attached Files
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

Przetwarzanie...
                                X