Staropramen, Kelt Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

    #1

    Staropramen, Kelt Stout

    Będąc ostatnio w Czechach piłem kelta stout. Niestety nie znam zawartości alkoholu ani ekstraktu gdyż piłem w knajpie z kija co tylko polepszyło smak.

    Piwo z białą gęstą pianą (tak jak u Guinessa), kolor nieprzenikniona czerń. Mniej kwaśne od guinessa, delikatniejsze w smaku, bardzo silna goryczka.

    Pycha.

    Daję 5.
  • ye2bnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 171

    #2
    Kelt stout, import własny z Czech
    alk. 4,8%, alk. nie podano

    wg napisu na butelce warzone wg. tradycyjnej celtyckiej receptury
    kolor: czarna czerń , smak przypalony, wyczuwalna mocna goryczka. Piana zależy od sposobu nalewania (na etykiecie instrukcja) - w celu otrzymania prawidłowej, gęstej piany należy piwo wlewać do szkła szybko i nie po ściance.

    Zdecydowanie dopisuję tego Kelta do listy moich ulubionych piw. Ocena: mocna 5.
    Krok po kroku, krok po kroczku,
    Najpiękniejsze w całym roczku
    Idą Święta...

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12784

      #3
      mala pomylka!

      hej ! zaszla mala pomylka. Kelt Stout nie powinien znajdowac sie dziale slowackim bo jest czeski /praski browar Staropramen/! Jasny Kelt produkowany jest w Nitrze na Slowacji /Heineken Slovensko/
      pzdr!

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24016

        #4
        poszło do Czech.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • dziku
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.12
          • 1992

          #5
          ART napisał(a)
          poszło do Czech.
          A to się Czesi ucieszą...
          Dziku


          Comment

          • lzkamil
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 3611

            #6
            Kwestia techniczna, bez ujmowania czegokolwiek zacnym czeskim piwom. Nie pilem Kelta Stouta ale jesli jest to piwo dolnej fermentacji (jak przypuszczam) to nazwa stout jest niezbyt precyzyjna. Predzej bylby to ciemny lager, tmavy lezak, Schwarzbier No chyba ze Czesi zrobili piwko gornej fermentacji co sie u nich rzadko zdarza.
            Do dyskusji o nazewnictwie stoutow i porterow odsylam tu .
            Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2003-11-07, 14:09.
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !


            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

            Comment

            • slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5056

              #7
              mmmmmmhhhh..... suuuuuperrrr!
              Kawowo-orzechowy zapach tego piwa normalnie zwala mnie z nóg. Przepalone na wylot, z mocną pozostającą na języku goryczką. No i ta piana - istna sztywna śmietana, i to przecież bez użycia azotowego wspomagania!
              Ciągle piję i nie mogę uwieżyć że pachnie tak jak pachnie

              PS
              Przepraszam za krzywe zdjęcie
              Attached Files
              Dick Laurent is dead.

              Comment

              • burar
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.09
                • 238

                #8
                [QUOTE]slavoy napisał(a)
                [B]mmmmmmhhhh..... suuuuuperrrr!
                Ciągle piję i nie mogę uwieżyć że ...

                FCJP wiara czyni cuda, więc lepiej UWIERZYĆ
                Grodziski Browar Domowy

                Comment

                • piwo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.08
                  • 810

                  #9
                  lzkamil napisał(a)
                  Do dyskusji o nazewnictwie stoutow i porterow odsylam tu . [/B]
                  Dziwię Ci się - Ty, który przebywasz w kraju gdzie browarnik może nazwać swoje piwo strong mimo, że ma 4,5% może nazwać bitter mimo, że nie jest bardzo gorzkie... To właśnie mi się podoba w nazewnictwie brytyjskim, że o nazwie i typie decyduje browarnik.

                  A tak na uwadze - a polskie portery? Przecież są dolnofermentacyjne i mimo to na całym świecie uznawane są za portery (no może czasem porter bałtycki).

                  Nie wydaje Ci się, że czasem taki stout dolnofermentacyjny powinien zostać stoutem? Tak jak dziobak jest ssakiem.

                  Comment

                  • lzkamil
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 3611

                    #10
                    Hmmm... powiedzialem jak to sie ma do znanych mi trendow nazewnictwa. Nie mam nic przeciwko ustanawianiu swoich wlasnych trendow ale jakby sie troche dalej posunac to nazwe mojego pilsnera stoutem a pszeniczniaka bitterem - w koncu moje piwa i moje nazwy
                    Lepszy jabol pod okapem
                    niż GŻ, CP i KP !


                    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                    Comment

                    • piwo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.08
                      • 810

                      #11
                      nazwe mojego pilsnera stoutem a pszeniczniaka bitterem


                      Ale bez przesady

                      Comment

                      • Oskarx
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.02
                        • 248

                        #12
                        Super piwo
                        Czarne jak asfalt. Nie jajaś tam woda - pełnia smaku.
                        Perfekcyjna piana o smaku śmietanki z domieszką goryczki i kawy.
                        Lepsze jest z beczki niż z butelki.
                        5

                        Comment

                        • Sven
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.09
                          • 1211

                          #13
                          Piłem ostatnio w Czeskim Cieszynie w lokalu na Saskiey Kupie!
                          Efekt lawinowy, był jedyny w swoim rodzaju! Niesamowite, a to tylko zaostrzyło moje pragnienie! Smak wspaniały, nie tak ostry, chropowaty jak inne stouty! Bardziej pilsowy, ale z wyraźną przypalaną goryczką! A ta pianka i otoczenie, chodzi mi o szklankę i kelnerkę! Miodzio! Na Czechy marsz!
                          Celia, cerevisia et conventus.

                          Comment

                          • celt_birofil
                            † 2017 Piwosz w Raju
                            • 2001.09
                            • 4470

                            #14
                            Sven napisał(a)
                            Piłem ostatnio w Czeskim Cieszynie w lokalu na Saskiey Kupie!
                            Efekt lawinowy, był jedyny w swoim rodzaju! Niesamowite, a to tylko zaostrzyło moje pragnienie! Smak wspaniały, nie tak ostry, chropowaty jak inne stouty! Bardziej pilsowy, ale z wyraźną przypalaną goryczką! A ta pianka i otoczenie, chodzi mi o szklankę i kelnerkę! Miodzio! Na Czechy marsz!
                            Przychylam się do opinii sąsiada. W Czeskim Cieszynie to jedyne miejsce, gdzie serwują KELTA
                            Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)

                            Comment

                            • murr
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2005.08
                              • 3

                              #15
                              Kelt

                              Przejrzałem tematy, chyba nic o tym nie było. Miły, mocny akcent w powodzi cienkich czeskich leżaków. Ładny bardzo ciemny brąz, chyba w ogóle niewyczuwalna słodycz i to pewnie niektórym może przeszkadzać, ale pasuje do nastroju, który wprowadza bajer na butelce. Mocno schłodzone jest najlepsze.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Javox
                                Coors, Staropramen
                                Javox
                                Kończy się Staropramen z Pragi na wyspach.
                                Dziś zakupiłem czteropak wyprodukowany przez Molson Coors w Burton-on-Trent.

                                Alko 5%

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - złoto.
                                Aromat...
                                2024-08-09, 22:17
                              • darekd
                                Staropramen, Ostravar Černá Barbora
                                darekd
                                Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...

                                Czarna Barbara to dolny ciemniak o ekstr. 13%...
                                2022-09-28, 22:24
                              • darekd
                                Staropramen, Ostravar Mustang 11
                                darekd
                                Piwo z Ostravara sygnowane przez Staropramena, ze serii tej co ich Czarna Barabara:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-cerna-barbora

                                Ekstr. 11%
                                Alk. 4,9%

                                Aromat - głównie słodkawy słód, chmielu...
                                2022-11-14, 00:05
                              • Javox
                                Borsodi, Staropramen Premium
                                Javox
                                Kupiłem sobie Staropramenka i jak się okazało było to piwo inne niż się spodziewałem.

                                Pierwsze co czytam na puszce: Wyprodukowano w EU na licencji... Staropramen
                                Trochę się zdziwiłem i czytam też kod kreskowy: Borsodi Sörgyár Kft., Rákóczi utca 81, 3574 Bőcs

                                A...
                                2022-08-18, 12:44
                              • darekd
                                Staropramen [Birradamare], Birra Roma Chiara
                                darekd
                                Pojawiło się to piwo w Biedronce, u mnie była promocja/wyprzedaż - poniżej. 3 zł. za 0,33 l/ butelkę.
                                Czeskie na włoskiej licencji.

                                alk. 4,7%

                                W składzie obok słodu jest też jęczmień.

                                Aromat - słodowy, nieco cukrowy, trochę chmielu
                                Piana...
                                2022-11-22, 23:20
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...