Staropramen, Kelt Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika murr
    Przejrzałem tematy, chyba nic o tym nie było.
    To kiepsko szukałeś Poza tym Kelt jest słowacki.
    Post przeniesiony do właściwego tematu.

    Comment

    • Aldach
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1269

      #17
      Widzę, ze moderator działa z prędkością światła

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Aldach
        Widzę, ze moderator działa z prędkością światła
        Jak akurat siedzi na forum, to się nie ociąga

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23932

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          To kiepsko szukałeś Poza tym Kelt jest słowacki.
          Post przeniesiony do właściwego tematu.
          ja z opisu murra nie mogę wywnioskować czy chodzi o ciemnego Kelta czeskiego (murr: bardzo ciemny brązowy) - czy o jasnego słowackiego Kelta (murr: mocny akcent w powodzi cienkich czeskich leżaków)
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #20
            Na prośbę ARTa ostatnie 4 posty przeniesione jednak tutaj - Murrowi chodziło o ciemnego Kelta czeskiego.

            Comment

            • sibarh
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2005.01
              • 10387

              #21
              Ładniejszy kapselek:
              Attached Files
              2800 nowe piwa opisałem na forum
              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

              Comment

              • yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

                #22
                Piękna kremowa, gęsta piana - za to duży plus. Jak w prawdziwym stoucie. Smak jednak nieco mnie rozczarował - taki lekko wodnisty schwarzbier.
                Cena 23 KCz.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #23
                  Piwa tego wcześniej nie znałem a kupiłem to piwo razem z innymi czeskimi i nawet nie oglądałem kontry przy zakupie. I to był błąd, bo kupiłem tylko jedno.
                  A piwo naprawdę dobre. Wg mnie bardzo blisko mu do dobrego stouta w przeciwieństwie do wielu polskich podszywek typu Cork, Dublin itp.

                  Piana niestety w moim piwe była dość słaba, ale piwo było mocno schłodzone w bagażniku samochodu. Jednak smak bardzo mi pasował.
                  Następnym razem kupię większą ilość choć cena 24,5 koron jest stosunkowo wysoka.

                  Piwo zakupione w Czechach, w sklepie tuż za przejściem granicznym koło Paczkowa.
                  Last edited by JAckson; 2006-03-06, 09:02.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • Cube666
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2005.12
                    • 70

                    #24
                    Piekny kolor jednak w smaku jak dla mie troszeczkę zbyt wodniste. Mocna goryczka. A piana gęsta tak że można było kapsle stawiać na niej. Lałem mocno schłodzone do kufla według instrukcji na butelce (czyli nie po szkle). Zakupione na przejściu w Paczkowie.
                    Prace archeologiczne wykonywane w połowie lat 80. XX wieku "wykazały niezbicie, że pierwszym zrywem ludowym w naszych dziejach było obalenie reakcyjnego reżimu marionetkowego władcy Popiela, idącego na smyczy zachodnioniemieckiej, przez postępowy nurt plebejski, reprezentowany przez rękodzielnika Piasta", a ów Piast posłużył się do likwidacji Popiela myszami domowymi, dlatego też Komitet Obchodu Założenia Kruszwicy postanowił ufundować pomnik przedstawiający Zwycięską Mysz Postępu i Tradycji.

                    Comment

                    • smrtan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2002.03
                      • 229

                      #25
                      Odnośnie nazwy wątku: tego piwa nie warzy Staropramen tylko podległy mu Ostravar (tak samo jak Velveta)

                      pozdrawiam
                      Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

                      W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

                      Mój browar domowy
                      Etykiety moich piw domowych

                      Comment

                      • ZIOMEK2
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 2523

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika smrtan
                        Odnośnie nazwy wątku: tego piwa nie warzy Staropramen tylko podległy mu Ostravar (tak samo jak Velveta)

                        pozdrawiam

                        Uważam, że tak można to nazwać:

                        První zmínku o nás najdete v roce 1897 a o rok později už jsme uvařili první várku piva. Dnes se v pivovaru stabilně vaříme ostravskou dvanáctku, Mustang nebo Ostravar Original. Hrdí jsme na speciály, třeba Černou Barboru, nejlepší tmavý speciál roku 2018 nebo na Speciály ze spilky - limitované série zajímavých piv.

                        Comment

                        • zAjkA
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1089

                          #27
                          Całkiem przyzwoity ciemniak. Pity po uprzednim zielonym i jasnym Kozelu. Przyjemnie smakuje karmelem łączonym z delikatną kawą. Gdzieś w tle owocowy posmak. Co prawda pite do współki z ziomkiem ale warte ponownego spróbowania.
                          Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

                          Comment

                          • Dreamer
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 1576

                            #28
                            zaw. alk. 4,8%, but. 0,5 l
                            dostępne w sklepie na Pomorskiej, Łódź

                            Po czarnego Kelta sięgam już któryś raz i nigdzie na etykiecie nie mogę znaleźć potwierdzenia, że to stout. Dopiero na stronie browaru można znaleźć konkretną informację. Na piwie piszą po prostu "ležak tmavý" i taka mnie naszła w tym momencie refleksja, że Czesi warzą sobie wyśmienitego stouta nie nazywając go stoutem, a my warzymy sobie przeciętnego ciemniaka i bez skrępowania stoutem się chwalimy (znam przynajmniej jeden taki przypadek). Świat pełen jest sprzeczności.
                            Niemniej Kelt stoutem jest, i to bardzo dobrym:
                            kolor - niemal nieprzenikniona czerń;
                            piana - na początku na grubej czapie wypala się mnóstwo pękających bąbli po to, by w końcu utworzyć zwartą, gęstą, ale niezbyt grubą pierzynkę;
                            nasycenie - stoutowe, czyli niemal zerowe;
                            zapach - głęboki, mocno przypalony słód;
                            smak - przede wszystkim dobra, mocna paloność słodowa uzupełniana nutkami kawy i lekkim maślanym smaczkiem w tle; bardzo wytrawny smak (pomimo syropu maltozowego odnalezionego w składzie piwa) potęgowany goryczką palonego słodu i mocnego nachmielenia; goryczkę chmielową długo czuć jeszcze w dosadnym posmaku.

                            Staropramen, właściciel browaru Ostravar produkującego Kelta, wprowadzając piwo w 1998 r. na rynek twierdził, że będzie stanowiło konkurencję dla Guinnessa i Myrphy'ego. Wówczas browar mierzył wysoko, dziś moim zdaniem zostawia Irlandczyków w tyle.
                            Blog: Piwna Brytania

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #29
                              Piękna kremowa, drobna osadzająca się na ściankach (grubej szklanicy 0.4 litra) piana, smak z lekka wytrawny, z palonymi posmakami kawy (nie tak topornej jak w Guinnessie) oraz praktycznie zerowe nasycenie. Tak mi smakowało to piwo jakby stoutem było...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
                              i lekkim maślanym smaczkiem w tle
                              tego mi akurat brakowało!
                              Niemniej Czesi nie mają się czego wstydzić - robią wyborne ciemne piwo, które z powodzeniem może zastąpić wyspiarskie stouty.

                              Comment

                              • smrtan
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.03
                                • 229

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tak mi smakowało to piwo jakby stoutem było...
                                może dlatego że to jest Stout?
                                Piweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!

                                W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan

                                Mój browar domowy
                                Etykiety moich piw domowych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X