Nowe piwo z browaru w środkowych Czechach.
Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:
Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz), Magnum, Kazbek oraz Huell Melon. Dodatkowo własny słód klepiskowy.
Inspirację stanowiła liczba Pi (stąd nazwa - Piękna Liczba Pi)
w związku z tym parametry wyglądają tak:
Ekstr. 14,50 % (~ 3/2π²)
Alk. 6,28 % (~ 2π) (na butelce jest 6,3%)
goryczka 31,4 IBU (~ 10π)
kolor 15–20 EBC (~ 6π)
fermentacja7 dní (~ 2π)
leżakowanie 90 dní (~ 29π)
chmielenie na zimno 28 dzień (~ 9π)
Aromat - dominuje chmiel, choć nie wybitnie wyraźny, z nutą cierpkich owoców
Piana - wysoka, ale dziurawi się i szybko opada do wątłego kożuszka
Barwa - ciemne złoto wpadające w bursztyn
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - czuć, że jest sporo chmielu. Nie idzie aż tak w goryczkę, jak w wyraźne cierpko-kwaskowe owoce (ale nie cytrusy), trochę szorstkości (chyba Kazbek). Słodowa baza z karmelem, nieco owocowa (pigwa?). Goryczka umiarkowana. Finisz raczej korzenno-szorstki od chmielu, niezbyt długi, trochę rozgrzewający
Treściwość - zdecydowana, takie nawet ciężkawa
Początkowo ten profil chmielowy wydał mi się niezbyt fajny (jakoś ten ciekawy, niemiecki Huell Melon nie wydał mi się tu mocno zaakcentowany), dodatkowo ciężkawe, ale im piwa mniej tym... lepiej. Piwo oryginalnie, z charakterem. Solidne. Choć nie do końca mnie przekonuje, to zapada w pamięć w sumie pozytywnie.
Jeszcze dedykowana strona:
Uwarzone przy współpracy z Badawczym Instytutem Piwowarsko-Słodowniczym w Pradze oraz Wydziałem Matematyczno-Fizycznym Uniwersytetu Karola:
Piwo dolnej fermentacji mające przypominać IPA. Chmiele: Žatecký poloraný červeňák (Saaz), Magnum, Kazbek oraz Huell Melon. Dodatkowo własny słód klepiskowy.
Inspirację stanowiła liczba Pi (stąd nazwa - Piękna Liczba Pi)
w związku z tym parametry wyglądają tak:
Ekstr. 14,50 % (~ 3/2π²)
Alk. 6,28 % (~ 2π) (na butelce jest 6,3%)
goryczka 31,4 IBU (~ 10π)
kolor 15–20 EBC (~ 6π)
fermentacja7 dní (~ 2π)
leżakowanie 90 dní (~ 29π)
chmielenie na zimno 28 dzień (~ 9π)
Aromat - dominuje chmiel, choć nie wybitnie wyraźny, z nutą cierpkich owoców
Piana - wysoka, ale dziurawi się i szybko opada do wątłego kożuszka
Barwa - ciemne złoto wpadające w bursztyn
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - czuć, że jest sporo chmielu. Nie idzie aż tak w goryczkę, jak w wyraźne cierpko-kwaskowe owoce (ale nie cytrusy), trochę szorstkości (chyba Kazbek). Słodowa baza z karmelem, nieco owocowa (pigwa?). Goryczka umiarkowana. Finisz raczej korzenno-szorstki od chmielu, niezbyt długi, trochę rozgrzewający
Treściwość - zdecydowana, takie nawet ciężkawa
Początkowo ten profil chmielowy wydał mi się niezbyt fajny (jakoś ten ciekawy, niemiecki Huell Melon nie wydał mi się tu mocno zaakcentowany), dodatkowo ciężkawe, ale im piwa mniej tym... lepiej. Piwo oryginalnie, z charakterem. Solidne. Choć nie do końca mnie przekonuje, to zapada w pamięć w sumie pozytywnie.
Jeszcze dedykowana strona:
Comment