Libertas, Bohemian Lager 11°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4777

Libertas, Bohemian Lager 11°

Ekstrakt 11,5°, alkohol 4,4%, IBU 35, piwo warzone stale.
    Żółta barwa, mocno mętne.
    Piana bardzo solidna, drobne równomierne bąbelki, przy nalewaniu było jej pół kufla ale ciężka i nasycona nie tworzyła czapy wyrównując się poziomem z górną krawędzią . Zostawia sporo plam na szkle łącznie z kręgami, utrzymuje grubą warstwę na powierzchni.
    Pachnie mocno trawą.
    Tu niby "tylko" 35 IBU jednak zdaje się jakby było sporo więcej. W wersji specjalnej (opisana wcześniej) poziom goryczki oceniłem na 10, tu można rzec, że jest 7,5. Jednak jest bardziej grejfrutowa niż chmielowa, dość mocno zalegająca. Za to pojawia się słodowa chlebowość dzięki czemu piwo nie jest jednostronnie chmielowe. Piwo również dla zdecydowanych wielbicieli chmielu, mi smakowało, mogę ocenić na 4-.
    Wysycenie dobrze pasujące nie przegięte.
    Podane w klasycznym, pękatym, grubym kuflu bez logo, podkładki dostępne na stołach.
    Pite 25.09.2021 w browarze, cena 46 kč.

Click image for larger version  Name:	image_89022.jpg Views:	3 Size:	60,2 KB ID:	2321565
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; 2021-10-31, 22:09.

Related Topics

Collapse

• dadek
    Libertas, Bohemian Strong
    dadek
    Ekstrakt 14,5°Blg, alkohol 5,9%, IBU 40.
    Kolor złoty, lekko mętne.
    Piana jak to w większości tutejszych piw bardzo ładna, gęsta jak krem, ciężka, nasycona. Zostaje na szkle w trakcie picia.
    Aromat słodowo-chmielowy wyraźny.
    Ładnie zharmonizowana podstawa słodowa...
    2021-11-01, 01:22
  • dadek
    Libertas, APA
    dadek
    Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,7%, IBU 40.
    Barwa złota, lekkie zmętnienie.
    Piana bardzo gęsta, oczka mikroskopijne, jest trwała choć nie ściele się zbyt mocno na szkle.
    W aromacie jest moc! Co najmniej jakby to była solidna IPA 16°Blg - chmiel, owoce, żywica. Można by sądzić,...
    2021-10-31, 22:54
  • dadek
    Libertas, Bob&Dave speciál 11°
    dadek
    Ekstrakt 11,5°, alkohol, 4,4
    Barwa żółta, mocno mętne.
    Piana przy podaniu na 2/3 kufla, mocna, drobnooczkowa, równomierna, mokra. Miałem duże wątpliwości czy piwo dojdzie do 0,5 l, którymi podzieliłem się z barmanem, jednak zapewnił że na pewno. No i rzeczywiście po odczekaniu...
    2021-10-31, 21:24
  • darekd
    Clock [Budějovický Budvar & Clock], Bohemian Idols
    darekd
    W zeszłym roku Budvar zaprosił do siebie ekipę z browaru Nachmelená Opice, bu uwarzyć ejla:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pice-opici-ejl

a Clock zaprosił Budvara do wspólnego uwarzenia klasyki czeskiej...
    2022-05-31, 23:33
  • dadek
    Berlin-Charlottenburg, Luisenplatz 1, Brauhaus Lemke am Schloss
    dadek
    Jeden z trzech browarów grupy Lemke w Berlinie powstał w 1987 roku i jest tym najstarszym. Niezbyt blisko centrum ale za to naprzeciw wielkiego pałacu Charlottenburg i przyległego do niego kompleksu parkowego.
    Również sala restauracji nawiązuje do stylu barokowego, ściany i sufity właściwie...
    2022-11-15, 22:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...