Browar z Środkowych Czech (okolice Mlada Boleslav) z długą historią, ale z problemami w XXI w. /na szczęście produkcja uratowana/.
Piwo ma 4% alk.
Aromat - słodowy (tony ciemnych i karmelowych słodów)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższy kożuszek, trochę zostaje na szkle
Barwa - smolista/bardzo ciemny brąz, pod światło bardzo ciemny rubin
Wysycenie - umiarkowane, delikatnie musuje
Smak - tony ciemnych słodów, ale bardziej miękkie, z umiarkowaną palonością, karmel bardzo delikatny (biorąc pod uwagę nazwę), lekka goryczka z delikatnym kawowym, trochę dłuższym finiszem
Treściwość - niska
Bardzo lekkie piwo, ale dzięki ciemnym słodom nie jest wodniste. Przypomina bardziej lekkiego stouta - w tym wypadku dolnej fermentacji niż coś,co sugeruje nazwa.
Spodziewałem czegoś innego i zarazem słabszego. Nie urywa, ale lżejszy kaliber, niezła pijalność i pewna oryginalność powoduje, że można po nie sięgnąć. Szczególnie, że pojawiło się w Polsce w przyzwoitej cenie (puszka 0,5 l. bodaj poniżej 3 zł.).
Piwo ma 4% alk.
Aromat - słodowy (tony ciemnych i karmelowych słodów)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższy kożuszek, trochę zostaje na szkle
Barwa - smolista/bardzo ciemny brąz, pod światło bardzo ciemny rubin
Wysycenie - umiarkowane, delikatnie musuje
Smak - tony ciemnych słodów, ale bardziej miękkie, z umiarkowaną palonością, karmel bardzo delikatny (biorąc pod uwagę nazwę), lekka goryczka z delikatnym kawowym, trochę dłuższym finiszem
Treściwość - niska
Bardzo lekkie piwo, ale dzięki ciemnym słodom nie jest wodniste. Przypomina bardziej lekkiego stouta - w tym wypadku dolnej fermentacji niż coś,co sugeruje nazwa.
Spodziewałem czegoś innego i zarazem słabszego. Nie urywa, ale lżejszy kaliber, niezła pijalność i pewna oryginalność powoduje, że można po nie sięgnąć. Szczególnie, że pojawiło się w Polsce w przyzwoitej cenie (puszka 0,5 l. bodaj poniżej 3 zł.).
Comment