Podkováň, Karamel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Podkováň, Karamel

    Browar z Środkowych Czech (okolice Mlada Boleslav) z długą historią, ale z problemami w XXI w. /na szczęście produkcja uratowana/.

    Piwo ma 4% alk.

    Aromat - słodowy (tony ciemnych i karmelowych słodów)
    Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższy kożuszek, trochę zostaje na szkle
    Barwa - smolista/bardzo ciemny brąz, pod światło bardzo ciemny rubin
    Wysycenie - umiarkowane, delikatnie musuje
    Smak - tony ciemnych słodów, ale bardziej miękkie, z umiarkowaną palonością, karmel bardzo delikatny (biorąc pod uwagę nazwę), lekka goryczka z delikatnym kawowym, trochę dłuższym finiszem
    Treściwość - niska

    Bardzo lekkie piwo, ale dzięki ciemnym słodom nie jest wodniste. Przypomina bardziej lekkiego stouta - w tym wypadku dolnej fermentacji niż coś,co sugeruje nazwa.
    Spodziewałem czegoś innego i zarazem słabszego. Nie urywa, ale lżejszy kaliber, niezła pijalność i pewna oryginalność powoduje, że można po nie sięgnąć. Szczególnie, że pojawiło się w Polsce w przyzwoitej cenie (puszka 0,5 l. bodaj poniżej 3 zł.).

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1090586.JPG
Views:	30
Size:	29,1 KB
ID:	2322846

    Comment

    Przetwarzanie...
    X