Lázeňský Luhačovice, Švihák

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4776

Lázeňský Luhačovice, Švihák

APA, 13°Blg, alk. 5,5%.
    Pierwszy górniak z tego browaru ale jak się dowiedziałem od właściciela są plany na kolejne.
    Barwa złota, lekko opalizuje.
    Piana dość równomierna z dużymi oczkami przy ściance kufla, przy podaniu na około 3-4 cm. W trakcie picia pozostaje kożuszek i nieliczne ślady na szkle.
    Aromat od razu zachęca do konsumpcji, są fajne nuty egzotycznych owoców.
    Potwierdza się to w smaku, są wyraźne żywiczno-leśne akcenty, cytrusowa owocowość, bardzo fajna chmielowość i goryczka. Nie wiedząc, w ciemno można by stwierdzić, że to lżejsza AIPA, piwo jest treściwe, hojnie nachmielone, bardzo dobrze się pije. Dobrze rokuje na przyszłe piwa typu IPA , AIPA, itp. Użyto słód Plzeňský a chmiele Centennial, Amarillo, Mosaic i Anana.
    Na razie brak szkła typowego do górniaków, więc podano w pękatym kuflu firmowym wraz z podkładką.
    Próbowane 11.12.2021 w restauracji U koňa obok browaru, kosztowało 45 kč.

Click image for larger version

Name:	DSC04890.JPG
Views:	121
Size:	65,3 KB
ID:	2322542

Related Topics

Collapse

• dadek
    Czechy, Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
    dadek
    Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
    2021-12-20, 01:37
  • dadek
    Lázeňský Luhačovice, Vincent 12°
    dadek
    Světlý ležák, ekstrakt 12°, alkohol 4,7%
    Barwa złota, mętne ale niezbyt mocno.
    Piana na 3-4 cm, drobne oczka poprzetykane większymi. Pani barmanka przyniosła trochę wcześniej niż wypiłem poprzednie więc postało kilka minut, w tym czasie piana opadła do kożuszka, który pozostał...
    2021-12-18, 02:08
  • dadek
    Lázeňský Luhačovice, Alojz 11°
    dadek
    Světlý ležák, ekstrakt 11°, alk 4,5%.
    Po świetnej 10° Otto na start, to piwo pomimo wyższego ekstraktu wydało się jednak mniej intensywne tak na pierwszy rzut oka, jak i w smaku. Ale tak było na samym początku bo w miarę jak kubki smakowe zapominały o pitej wcześniej dobrotce, to...
    2021-12-18, 01:38
  • dadek
    Lázeňský Luhačovice, Otto 10°
    dadek
    Pierwsze z piw z warzącego od sierpnia 2021 browarku we wschodniomoravskim uzdrowisku.
    Světlé výčepní, ekstrakt 10°Blg, alk. 3,9%.
    Barwa słomkowo żółta, piwo całkowicie mętne.
    Przy podaniu piana na około 4 cm, gęsta z nielicznymi większymi bąblami pośrodku ale większej...
    2021-12-18, 00:44
  • e-prezes
    Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
    e-prezes
    Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
    2023-01-29, 17:02
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...