Witbier 11°Blg, alk. 4,2%, 12 IBU.
Jedyna jak do tej pory uwarzona warka tego gatunku.
Słomkowo-żółte, całkowicie mętne.
Piana piękna, gęsta jak krem, oczka mikroskopijne, pozostawia gruby kożuch, na szkle kręgi po każdym łyku połączone firanką.
Pachnie wyraźnie "belgijsko", jest słodowość, melon, nuty drożdżowe.
Na początku w smaku trochę zaskakuje wysoka goryczka w stylu żółtego grejfruta, długo gości w ustach po przełknięciu. Poza tym treściwość jest wysoka - sporo słodowo-pszenicznego ciała. Do tego owocowa rześkość w postaci gorzkiej pomarańczy i oczywiście kolendry. Pełny, bardzo smaczny witbier, chmielony po amerykańsku. Zastosowanie surowej pszenicy i płatków owsianych spowodowało wygładzenie i aksamit w smaku. Użyto też słodu Plzeň i Torreffid Wheat.
Wysycenie średnie, dobrze pasujące.
Pite 2.10.2021 w browarze w czasie obchodów pierwszej rocznicy jego uruchomienia, cena 50 kč.
Jedyna jak do tej pory uwarzona warka tego gatunku.
Słomkowo-żółte, całkowicie mętne.
Piana piękna, gęsta jak krem, oczka mikroskopijne, pozostawia gruby kożuch, na szkle kręgi po każdym łyku połączone firanką.
Pachnie wyraźnie "belgijsko", jest słodowość, melon, nuty drożdżowe.
Na początku w smaku trochę zaskakuje wysoka goryczka w stylu żółtego grejfruta, długo gości w ustach po przełknięciu. Poza tym treściwość jest wysoka - sporo słodowo-pszenicznego ciała. Do tego owocowa rześkość w postaci gorzkiej pomarańczy i oczywiście kolendry. Pełny, bardzo smaczny witbier, chmielony po amerykańsku. Zastosowanie surowej pszenicy i płatków owsianych spowodowało wygładzenie i aksamit w smaku. Użyto też słodu Plzeň i Torreffid Wheat.
Wysycenie średnie, dobrze pasujące.
Pite 2.10.2021 w browarze w czasie obchodów pierwszej rocznicy jego uruchomienia, cena 50 kč.
Comment