Historyczny browar w środkowych Czechach, który znowu warzy. Trwał tam jakiś zastój remontowy, bo o otwarciu słyszałem 10 lat temu. Potem cisza i tak po cichu zaczęli warzyć chyba w 2013 i chyba nadal się powoli rozkręcają. Fajnie, że takie miejsce zostało wskrzeszone.
Piwo jest dwunastką i ma 4,8% alk.
Aromat - na początek chmiel (świeżo skoszona trawa, nieco ziołowa), potem chlebowy słód
Piana - wysoka, trwalsza z koronką
Barwa - bursztyn, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
Smak - trawiasto-ziołowy chmiel wyraźny i choć nie ma przesadnie wysokiej goryczki, to daje taki piołunowy posmak. Pod tym ukryta jest chlebowa baza słodowa z odrobiną chrupiącej skórki chleba
Treściwość - wyraźniejsza pełnia
Dobra klasyka, trochę ten piołun psuje robotę. Trochę szkoda, bo słodowa strona tego piwa bardzo smaczna.
Piwo jest dwunastką i ma 4,8% alk.
Aromat - na początek chmiel (świeżo skoszona trawa, nieco ziołowa), potem chlebowy słód
Piana - wysoka, trwalsza z koronką
Barwa - bursztyn, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
Smak - trawiasto-ziołowy chmiel wyraźny i choć nie ma przesadnie wysokiej goryczki, to daje taki piołunowy posmak. Pod tym ukryta jest chlebowa baza słodowa z odrobiną chrupiącej skórki chleba
Treściwość - wyraźniejsza pełnia
Dobra klasyka, trochę ten piołun psuje robotę. Trochę szkoda, bo słodowa strona tego piwa bardzo smaczna.
Comment