Kamenice nad Lipou, Kamenická 10

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12732

    Kamenice nad Lipou, Kamenická 10

    Browar z Wysoczyny.

    Ekstr. 10,5%
    Alk. 4,2%
    IBU 35
    Niefiltrowane, niepasteryzowane

    Chmiele: Sládek a Premiant



    Aromat - ziołowy chmiel, lekkie drożdże i słód
    Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek
    Barwa - zamglone złoto
    Wysycenie - wyższe, musujące
    Smak - chmielowa ziołowość, drożdżowy kwasek, odrobina chleba. Goryczka wyraźniejsza, nieco zalega.
    Treściwość - umiarkowana, jak na 10% ok.

    Ciekawe, że ich jedenastka:

    Ekstr. 11,5% Alk. 4,7% 25 IBU Chmiele: Magnum a Žatecký poloraný červeňák. Bez filtracji i pasteryzacji https://www.pivovar-kamenice.cz/produkt/kamenicka-11 Aromat - niestety zielona butelka i wyszło lekkie, skunksowe utlenienie, jest chmielowa ziołowość i nieco drożdży Piana - zdecydowanie wysoka i trwała,


    która ma wyższy ekstrakt i niższe IBU wydała mi się stosunkowo bardziej goryczkowa (ale to może trzeba byłoby bezpośrednio porównać).


    Rześkie, wytrawne, dobre piwko.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12732

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110392.JPG
Views:	121
Size:	20,7 KB
ID:	2327691

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12732

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      jedenastka, która ma wyższy ekstrakt i niższe IBU wydała mi się stosunkowo bardziej goryczkowa (ale to może trzeba byłoby bezpośrednio porównać).
      Powrót dokładnie po roku Obecnie piwo jest mocno chmielone, z piołunowym wręcz akcentem. Goryczka wyraźna, dominuje, zalega. Zresztą wszystkie jasne klasyki (10.11.12) pite ostatnio mają taką mocną, zalegającą goryczkę o dość podobnym profilu, choć w poszczególnych piwach wykorzystane chmiele są inne. W tym wypadku to nawet zmniejsza pijalność, szkoda.

      Comment


      • purc
        purc commented
        Editing a comment
        10 jest w zasadzie w stałej ofercie w Warszawie /Komisariat , Baszta, Vyceska/. Wg mnie naljepszy pils czeski / ok lager bo pils od 11/ dostępny w Polsce.
        Oczywiście dla miłośników wysokiej goryczki - niesamowicie pijalne, z długą bardzo przyjemną goryczką /piołun?? zalegająca?? - widać jak różnie odbieramy to samo piwo/. 11 jest zdecydowanie najmniej goryczkowa /bywa w Baszcie/. 12 to moja ulubiona Kamienica, pelne i goryczkowe, poezja /Baszta/, ale na upały najlepsza oczywiście 10. Polecam szczególnie w Komisariacie - perfekcyjnie nalane , w milym towarzystwie, szkoda , że już tylko miesiąc z kawałkiem.
        Ostatnia zmiana dokonana przez purc; 2023-08-15, 22:14.
    • holycrap
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.10
      • 36

      #4
      To jest dość ciekawy temat bo w tamtym roku piłemu w Telću 10 Summer Ale z tamtejszego Trojana. Wiadomo to nie leżak ale efekt niesamowity! Ilość chmielu użyta w tym piwie ogromna ale efekt wspaniały, genialne piwo! Jeszcze dodam że piwo wypite na pięknym rynku z "piwowozu". To świetny przykład jak dużym nachmieleniem można stworzyć arcydzieło!

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12732

        #5
        Brązowe szkło, kapsel golas Click image for larger version

Name:	P1120542.JPG
Views:	72
Size:	22,9 KB
ID:	2335092

        Comment

        Przetwarzanie...
        X