Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...
Czarna Barbara to dolny ciemniak o ekstr. 13% (w obecnej czeskiej nomenklaturze nie jest to już "specjalne" piwo ale "silne") Alk. 5,1%
Idealna nazwa dla piwa warzonego w górniczym mieście.
Aromat - słodowy, niuanse palone, muśnięte lukrecją
Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała z kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - smolista, pod światło refleksy bardzo ciemnego rubiny, klarowne
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodowy, łagodnie palony z tonami kawy zbożowej, nieco chmielu. Łagodna palona goryczka, nieco uzupełniona o chmielową, z dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Klasyczny, solidny ciemniaczek o bardzo dobrej pijalności.
Czarna Barbara to dolny ciemniak o ekstr. 13% (w obecnej czeskiej nomenklaturze nie jest to już "specjalne" piwo ale "silne") Alk. 5,1%
Idealna nazwa dla piwa warzonego w górniczym mieście.
Aromat - słodowy, niuanse palone, muśnięte lukrecją
Piana - zdecydowanie wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała z kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
Barwa - smolista, pod światło refleksy bardzo ciemnego rubiny, klarowne
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodowy, łagodnie palony z tonami kawy zbożowej, nieco chmielu. Łagodna palona goryczka, nieco uzupełniona o chmielową, z dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Klasyczny, solidny ciemniaczek o bardzo dobrej pijalności.
Comment