O tym browarze w Brnie więcej tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-moravia
12% ekstr.
5% alk.
42 IBU
Chmiele: Herkules, Premiant, Saphir, Žatecký poloraný Červeňák (Saaz) przynajmniej na stronie:
bo na ecie: Herkules, Agnus, Žatecký poloraný Červeňák, Spahir.
Aromat - zdominowany przez masło, nieco chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała z długim kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto-bursztynowa, zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, potem łagodne, lekko musujące
Smak - słodowa baza dość wyraźna, ale bez konkretnego profilu (leciutka zbożowa słodycz), wyraźniejszy chmiel (ziołą, łąka) z wyraźniejszą goryczką z długim finiszem, ale też zalegającą goryczką. Pod koniec wychodzą też maślana niuanse, które stają się już dość męczące
Treściwość - solidna pełnia
Tego masła za dużo, rzutuje na smak. Nie odczuwamy tych 48 IBU, ale piwo treściwsze więc może słodowa baza ma wpływ.
Poza tym felerem co najwyżej poprawne piwo z niezłą pijalnością, ale z tak dużą dzisiejszą konkurencją za południową granicą lokuje się w tyle peletonu, w którym niczym specjalnym się nie wyróżnia.
Kupiony dla porównania inny rzemieślnik z Brna - Stern w kategorii klasycznych dwunastek wypadł zdecydowanie lepiej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-komarovska-12
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-moravia
12% ekstr.
5% alk.
42 IBU
Chmiele: Herkules, Premiant, Saphir, Žatecký poloraný Červeňák (Saaz) przynajmniej na stronie:
bo na ecie: Herkules, Agnus, Žatecký poloraný Červeňák, Spahir.
Aromat - zdominowany przez masło, nieco chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała z długim kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto-bursztynowa, zmętniona
Wysycenie - umiarkowane, potem łagodne, lekko musujące
Smak - słodowa baza dość wyraźna, ale bez konkretnego profilu (leciutka zbożowa słodycz), wyraźniejszy chmiel (ziołą, łąka) z wyraźniejszą goryczką z długim finiszem, ale też zalegającą goryczką. Pod koniec wychodzą też maślana niuanse, które stają się już dość męczące
Treściwość - solidna pełnia
Tego masła za dużo, rzutuje na smak. Nie odczuwamy tych 48 IBU, ale piwo treściwsze więc może słodowa baza ma wpływ.
Poza tym felerem co najwyżej poprawne piwo z niezłą pijalnością, ale z tak dużą dzisiejszą konkurencją za południową granicą lokuje się w tyle peletonu, w którym niczym specjalnym się nie wyróżnia.
Kupiony dla porównania inny rzemieślnik z Brna - Stern w kategorii klasycznych dwunastek wypadł zdecydowanie lepiej:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-komarovska-12
Comment