Mały historyczny browarek spod Pragi, ponownie uruchomiony w 2011 r.
Choć ich dziesiątka ma już swój opis:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%A9-pivo-10
to widać tam bałagan - część opisów wskazuje na piwo filtrowane, część na niefiltrowane.
Otóż browar warzy dwie dziesiątki: w wersji niefiltrowanej (tak jak na początku w/w wątku) oraz filtrowaną. Obie wersje niepasteryzowane.
Według ich strony wersja niefiltrowana jest lżejsza ma 10,2% ekstr., 4,2% alk. i 34 IBU
Natomiast wersja, którą opisuję - filtrowana ma 10,7% ekstr., 4,3% alk. (choć na etykiecie wskazują 4,2%) oraz 35 IBU. Ma być też trochę ciemniejsze.
Trochę to dziwne (może chodzi tu, żeby była to prawie jedenastka, ale z niższą stawką podatkową), w każdym razie ale piwa się różnią, stąd nowy wątek.
Aromat - słodowy z wyraźną nutą kremowo-masełkową (przyjemną)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - ciemne złoto
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowy, łagodny chleb, zbożowa subtelna słodycz, skontrowana podobnie delikatną, minimalnie orzechową, dłuższą goryczką
Treściwość - jak na ekstrakt solidna, pełne piwo
Mocny klasyk, masełko wyraźne, że aż wydaje się że odbija się na smaku, Mieści się to jednak w specyfice stylu (choć już cała masa czeskich mikrusów i małych browarów odeszła od tego).
Piwo jest dobrze pijalne, sympatyczne, miękkie, ale nie jest to coś co szczególnie mógłbym polecić. No chyba, że osobom, które masełko uważają za wyznacznik czeskiego piwowarstwa
Choć ich dziesiątka ma już swój opis:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%A9-pivo-10
to widać tam bałagan - część opisów wskazuje na piwo filtrowane, część na niefiltrowane.
Otóż browar warzy dwie dziesiątki: w wersji niefiltrowanej (tak jak na początku w/w wątku) oraz filtrowaną. Obie wersje niepasteryzowane.
Według ich strony wersja niefiltrowana jest lżejsza ma 10,2% ekstr., 4,2% alk. i 34 IBU
Natomiast wersja, którą opisuję - filtrowana ma 10,7% ekstr., 4,3% alk. (choć na etykiecie wskazują 4,2%) oraz 35 IBU. Ma być też trochę ciemniejsze.
Trochę to dziwne (może chodzi tu, żeby była to prawie jedenastka, ale z niższą stawką podatkową), w każdym razie ale piwa się różnią, stąd nowy wątek.
Aromat - słodowy z wyraźną nutą kremowo-masełkową (przyjemną)
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - ciemne złoto
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowy, łagodny chleb, zbożowa subtelna słodycz, skontrowana podobnie delikatną, minimalnie orzechową, dłuższą goryczką
Treściwość - jak na ekstrakt solidna, pełne piwo
Mocny klasyk, masełko wyraźne, że aż wydaje się że odbija się na smaku, Mieści się to jednak w specyfice stylu (choć już cała masa czeskich mikrusów i małych browarów odeszła od tego).
Piwo jest dobrze pijalne, sympatyczne, miękkie, ale nie jest to coś co szczególnie mógłbym polecić. No chyba, że osobom, które masełko uważają za wyznacznik czeskiego piwowarstwa
Comment