Historyczny browar z Wysoczyny, w którym warzenie odnowiono w 2017 r. A obecnie właściwie to dwa browarki:
Ekstr. 15,5%
Alk. 6,5%
IBU 70
Niefiltrowane, niepstyryzowane.
Chmiele: Citra, Mosaic
Aromat - chmielowy, bardziej żywiczno-ziołowy niż cytrusowy, pod tym łagodny słód
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłużej drobny kożuszek
Barwa - herbaciano-jantarowa, lekko zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - sporo chmielu. Tu nuty żywiczne, ziołowe i cytrusowe bardziej wyrównane. Solidna dawka goryczki, ale herbatnikowa baza słodowa też wyraźna. Odrobinę pikantności chmielu i długi chmielowy finisz
Treściwość - solidna pełnia
Po tych chmielach oczekiwałem bardziej owocowych niuansów w stylu AIPA, ale może to efekt zbliżającego się terminu. Jednak jest to kawał solidnej ejlowej klasyki z wysoką pijalnością. Wypite z przyjemnością.
Ekstr. 15,5%
Alk. 6,5%
IBU 70
Niefiltrowane, niepstyryzowane.
Chmiele: Citra, Mosaic
Aromat - chmielowy, bardziej żywiczno-ziołowy niż cytrusowy, pod tym łagodny słód
Piana - wysoka, średnia trwałość, dłużej drobny kożuszek
Barwa - herbaciano-jantarowa, lekko zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - sporo chmielu. Tu nuty żywiczne, ziołowe i cytrusowe bardziej wyrównane. Solidna dawka goryczki, ale herbatnikowa baza słodowa też wyraźna. Odrobinę pikantności chmielu i długi chmielowy finisz
Treściwość - solidna pełnia
Po tych chmielach oczekiwałem bardziej owocowych niuansów w stylu AIPA, ale może to efekt zbliżającego się terminu. Jednak jest to kawał solidnej ejlowej klasyki z wysoką pijalnością. Wypite z przyjemnością.
Comment