Browar restauracyjny w Krasnej Lipie w Czeskiej Szwajcarii już od dawna nie używa nazwy "Křinický" i używanie tej nazwy teraz wprowadza bardziej zamieszanie niż pomaga czegoś dowiedzieć się. Browar właśnie obchodzi swoją 10 rocznicę powstania.
Święta Koza to bock - 16% ekstr., 6,8% alk., 30 IBU. Bez filtracji i pasteryzacji.
Kiedyś warzyli podobne piwo, tylko z nieco niższym alkoholem:
Chmiele: Harmonie i Žatecký poloraný červeňák
Aromat - karmel, odrobin suszu owocowego i skórki od chleba, chmielowe muśnięcie
Piana - wysoka, trwalsza, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - bardzo ciemna miedź z mocną herbatą, prawie klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - wyraźniejsze tony karmelu z biszkoptem, czuć "czerwone" słody z lekkimi tonami suszonej żurawiny. Słodsza, wyraźna słodowa baza skontrowana wyraźniejszą ziołową goryczką z długim finiszem.
Treściwość - wysoka, odpowiednia dla ekstraktu
Dobre, choć albo lepiej byłoby żeby słodyczy było nieco mniej, albo wysycenie było wyższe. Ogólnie podobne do starej wersji.
Święta Koza to bock - 16% ekstr., 6,8% alk., 30 IBU. Bez filtracji i pasteryzacji.
Kiedyś warzyli podobne piwo, tylko z nieco niższym alkoholem:
Chmiele: Harmonie i Žatecký poloraný červeňák
Aromat - karmel, odrobin suszu owocowego i skórki od chleba, chmielowe muśnięcie
Piana - wysoka, trwalsza, z dłuższym kożuszkiem
Barwa - bardzo ciemna miedź z mocną herbatą, prawie klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje
Smak - wyraźniejsze tony karmelu z biszkoptem, czuć "czerwone" słody z lekkimi tonami suszonej żurawiny. Słodsza, wyraźna słodowa baza skontrowana wyraźniejszą ziołową goryczką z długim finiszem.
Treściwość - wysoka, odpowiednia dla ekstraktu
Dobre, choć albo lepiej byłoby żeby słodyczy było nieco mniej, albo wysycenie było wyższe. Ogólnie podobne do starej wersji.
Comment