Morawski przyklasztorny (cysterki) browar był dokładnie opisany przez Kolegów:
Według strony https://www.vorkloster.cz/index.php/piva/
Chmiele: Hallertauer Magnum, Hallertauer Tradition, Hallertauer Mittelfrüh, Saphir
Ekstr. 11,5%, alk. 4,2%, 24 IBU. ale na dane na kapslu (ciekawostka - malowana, zwrotna butelka 0,75 nie zawiera informacji konkretnym piwie - jego nazwa i podany alkohol znajduje się na kapslu, na którym podano 4,6% alk.)
Aromat - dominujący słód z tonami łagodnych owoców i chleba, łagodna słodycz owocowa, trochę drożdży, bardzo lekki chmiel
Piana - średnia, dość trwałą z dłuższym, drobniejszym kożuszkiem
Barwa - jaśniejsze złoto ze słomką, lekkie zamglenie
Wysycenie - łagodne (zamierzone, zgodne ze stylem), delikatnie musujące
Smak - tu słód wyraźny (łagodny chleb z delikatnymi niuansami owocowymi w kierunku posmaków śliwki i moreli muśniętych owocową słodyczą), ale kontra chmielowa też wyraźna, ziołowa z długim finiszem. Goryczka też wyraźniejsza, jak na zwickle/kellery mocna.
Treściwość - pełne
Browar warzy piwa dolnej fermentacji, których ma na rozkładzie naprawdę dużo. Stąd ten zwickl nie jest jakim przypadkowym "kvasnicovym" o czym świadczyć ma niższe wysycenie i niemieckie chmiele. Bardzo dobre piwo.
Według strony https://www.vorkloster.cz/index.php/piva/
Chmiele: Hallertauer Magnum, Hallertauer Tradition, Hallertauer Mittelfrüh, Saphir
Ekstr. 11,5%, alk. 4,2%, 24 IBU. ale na dane na kapslu (ciekawostka - malowana, zwrotna butelka 0,75 nie zawiera informacji konkretnym piwie - jego nazwa i podany alkohol znajduje się na kapslu, na którym podano 4,6% alk.)
Aromat - dominujący słód z tonami łagodnych owoców i chleba, łagodna słodycz owocowa, trochę drożdży, bardzo lekki chmiel
Piana - średnia, dość trwałą z dłuższym, drobniejszym kożuszkiem
Barwa - jaśniejsze złoto ze słomką, lekkie zamglenie
Wysycenie - łagodne (zamierzone, zgodne ze stylem), delikatnie musujące
Smak - tu słód wyraźny (łagodny chleb z delikatnymi niuansami owocowymi w kierunku posmaków śliwki i moreli muśniętych owocową słodyczą), ale kontra chmielowa też wyraźna, ziołowa z długim finiszem. Goryczka też wyraźniejsza, jak na zwickle/kellery mocna.
Treściwość - pełne
Browar warzy piwa dolnej fermentacji, których ma na rozkładzie naprawdę dużo. Stąd ten zwickl nie jest jakim przypadkowym "kvasnicovym" o czym świadczyć ma niższe wysycenie i niemieckie chmiele. Bardzo dobre piwo.
Comment