Uczciwe, dobre piwko - biorąc pod uwagę plany wypadu do Ostravy jest to poważny kandydat na załadunek do auta pod postacią kratki.
Svijany, Svijanská Desítka
Collapse
X
-
Lekkie, orzeźwiające piwko. Swoją drogą jego cena w Czechach też nie najcięższa chyba 7 koron :]So do all who live to see such times, but that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given to usComment
-
Svijany, Svijanská Desítka
Kolor: Złoty, ładny przy tym ekstrakcie.
Piana: Średniowysoka, błyskawicznie znika do resztek.
Zapach: Przyjemny, słodowo-chmielowy z niepasteryzowanymi nutkami.
Smak: Pierwsze czym się wyróżnia to bardzo treściwe jak na "dyszkę". Orzeźwiający początek, lekko kwaskowy ze słodowym tłem. Pod koniec dociera przyjemna i całkiem mocna goryczka. Bardzo dobra ta desitka.
Wysycenie: Średniowysokie.Comment
-
Kolor: jasno złoty
Piana: Średniowysoka, gruboziarnista, u mnie utrzymała się do końca picia ale i piwo wypite w ekspresowym tempie
Zapach: słodowo-chmielowy
Smak: Smaczny, Treściwy. Początek lekko słodowy leciuteńko chlebowy, później do głosu dochodzi silna dobrze zrównoważona, nienachalna chmielowa goryczka. Jakby tak jeszcze troszkę silniejszy początek dołożyć to byłoby piwo idealne
gaz: okOstatnia zmiana dokonana przez karol1000; 2011-10-19, 19:35.LPComment
-
Nie pasowała mi w tym piwie goryczka - chamska, kłująca, po pewnym czasie dusząca. Pozostawia nieprzyjemne poczucie na języku, jakby popiół.Comment
-
Świetna dziesiątka. Delikatna, orzeźwiająca, pijalna ale też w miarę treściwa, z wyraźną goryczką. Ładna piana i krystaliczna barwa. Do picia litrami."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Smaczna niepasteryzowana dziesiątka, ale na kolana mnie nie powaliła.
Kolor bardzo jasno złoty.
Piana wysoka ale niezbyt trwała, pęka grubymi bąblami i osiada do całkiem grubego kożuszka, mocno brudzi szkło.
Zapach to najmocniejsza strona. Po otwarciu butelki czuć intensywny aromat chlebowy, po przelaniu dochodzi do tego słód i trochę kwiatowości.
Smak nieco za mało treściwy i trochę wodnisty, ale orzeźwiający i lekki. Przeszkadza całkowita dominacja słodu, a co za tym idzie jednowymiarowość smaku. Chmielu nie czuć (prawie) wcale, goryczka minimalna.
Opakowanie jak na zdjęciu powyżej. Kapsel i eta do kolekcji.
Piwo kupione w Piwexie za ok 4zł.
Dobre na grilla i inne wiosenno-letnie posiadówki w plenerze. Pite wieczorem po pracy jakoś do siebie nie przekonuje.Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2012-03-30, 21:53.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Na początku mieszane uczucia... trochę nieprzyjemny start wodnisty i gorzkawy, blaszany...
Potem nastąpiła poprawa... gaz nie "kłuł" i pojawiły się smaki "piwne"...
Piana średnia... potem warstewka
Zapach... nie od razu - cytrusy...
Kolor... pilsowy
Gaz... mocny potem średni
Smak... chmiel, słód, coś zbożowego... lekki podkład owocowy...
Jeżeli przebrnąć przez początek to jest nawet ok...Comment
-
Pite dobre 2~ lata temu. Przed chwilą odnalazłem zabłąkaną notkę.
Kolor: Złoty, klarowny,. Jak na 10tke bardzo dobry.
Piana: Biała, średnio pęcherzykowa, średnio trwała.
Zapach: Mało intensywny. Słodowo-chmielowy.
Smak: Treściwośc adekwatna do ekstraktu. Posmaki słodowo-chlebowe, przyjemna goryczka i chmielowość. Orzeźwiające, dobre.
Wysycenie: Wysokie.Comment
-
Elegancka desitka, pełna w smaku, dość mocno nagazowana, piana ładna, oblepiająca szkło.
Czesi są jednak mistrzami niskoekstraktowców.
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
No nie wiem, jak dla mnie to co najwyżej wicemistrzamiłComment
-