Černá Hora, Kvasar - Medová 13

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2570

    #46
    Miodu brak, nie da się pić na raz kapusta ocet, a nawet kwas, piwo niesmaczne, spieprzone albo zainfekowane.

    W smaku jest lepiej, tzn. można wypić bez wąchania, ale naprawdę nie jest to piwo miodowe, ot jakieś coś aromatyzowane czymś, a nie przesłodzone.
    Last edited by Petitpierre; 2014-07-21, 11:02.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

    Comment

    • yoxik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2012.10
      • 427

      #47
      Černá Hora, Kvasar s Medem

      Piana z dużymi bąblami znika szybko. Kolor złoty klarowny. Aromat Słodko-miodowy, maślany. Smak przyjemna goryczka miód nie nachalny delikatni zaakcentowany. Jest słodowość ale lekko kukurydziana nie wnikam czy była użyta ale tak smakuje. Piwo średnie do grilla pasuje do delektowania sie dobrym napitkiem raczej nie.
      Również tutaj
      https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

      Comment

      • marek_____
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2004.07
        • 35

        #48
        Lubie piwa z miodem i wypiłem ich już sporo, zarówno takie gdzie miód był dominujący jak i gdzie robił za tło, ale tutaj dopisek "z miodem" to jakiś żart. Miodu totalny brak zarówno w zapachu jak i smaku. Zamiast tego dość standardowy czeski lager, z typową czeską goryczką i lekkim kwaskiem. Do tego słodowość jakaś taka lekko sztuczna, trochę "koncernowa". Przeciętne piwo, ale na pewno nie miodowe.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12674

          #49
          Obecna nazwa to Medová 13. Dawno nie piłem tego piwa, ale pamiętam że miód był bardzo delikatnie zaznaczony.

          Kvasar był warzony w oparciu o recepturę minibrowaru w Senticach, który używa do tej pory tej nazwy. https://www.pivokvasar.cz/

          Potem nazwa była nawet przedmiotem sporu sądowego i być zmiana nazwy tym jest podyktowana.

          Przynajmniej wiadomo jaki ekstrakt Alk. nadal 5,7% Dodatek miodu stanowi 2,6%

          Aromat - słodowy, ale też muśnięcie miodu, znikomy chmiel
          Piana - wysoka, niezbyt trwała, lekka koronka utrzymuje się dłużej
          Barwa - ciemne złoto
          Wysycenie - umiarkowana, musujące
          Smak - miód wyczuwam, nie idzie on w słodycz, miesza się z łagodnymi tonami słodowymi, jest tochę chmielu z łagodną goryczką która kontruje wprowadzając balans pomiędzy wszystkimi składnikami. Lekka goryczka zostaje w ustach na dłużej, podobnie jak lekki miodowy posmak
          Treściwość - solidniejsza pełnia

          Miodowo-subtelne, nie jest słodkie, dzięki czemu zachowuje dobrą pijalność. Myślę, że to to samo piwo jak sprzed lat (przynajmniej tak jak je zapamiętałem). Dobre

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

            #50
            Click image for larger version

Name:	P1110497.JPG
Views:	38
Size:	23,4 KB
ID:	2328830

            Comment

            Przetwarzanie...
            X