świetne, treściwe piwo o pełnym smaku. butelkowa wersja nie zawiodła i miłe wspomnienie z wakacji, podczas któych piłem to piwo w ołomuńcu, zyskało wyraźne potwierdzenie. polecam.
Svijany, Svijanský Kníže
Collapse
X
-
Już pierwszy łagodny i półwytrawny smak to idealne zrównoważenie aromatów słodowych i chmielu, które wnet przechodzą w wyraźnie wytrawny smak, rozchodzący się w finale przyjemną goryczką po całych ustach. Ta szlachetna gorycz pozostaje jeszcze długo w ustach, zostawiając niezapomniane wrażenie.
Trzynastoprocentowy ekstrakt przy 5,6% zawartości alkoholu daje poczucie obfitego, soczystego piwa. Lecz mimo pełnej treściwości i stosunkowo niewielkiej zawartości dwutlenku węgla svijany kniże jest piwem łagodnym, odświeżającym i orzeźwiającym, a alkohol jest doskonale zharmonizowany ze słodem i chmielem. W moim poczuciu to piwo pyszne, a mówiąc bardziej obiektywnie: piwo najwyższej klasy.Comment
-
Dziwne, ale spośród 4 wypitych butelkowych Svijan, akurat Kniże mi najgorzej podszedł. Smakuje mi niemal identycznie jak Wojak jasny... No nie wiem, moim faworytem jest Rytiż.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2008-09-21, 00:30.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Piwo to, jak głosi napis na etykiecie, nie jest pasteryzowane. Ja jednak żadnych posmaczków charakterystycznych dla tego typu piw nie wyczułem. Jest jeszcze gorzej, piwo jest pozbawione głębi i jedynym wyrazistym akcentem jest lekka słodowość. Co by nie mówić - smakuje jak koncernówka. Może pod koniec jakaś lekka goryczka dochodzi do głosu ale ogółem to degustacyjna nuda...Piłem partię z datą do 10.XI.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Kolor: Złoty, głęboki, piękny. Należy się 5
Piana: Coś niesamowitego. Bardzo wysoka, śnieżnobiała, bardzo drobna, bardzo sztywna, trwała. Lepsza niż w niejednym weizenie. Sprawiała pewne kłopoty podczas nalewania. Po wypiciu na dnie osiadł jej czubek a pierścienie na szkle znaczyły każdy łyk od samej góry aż do dna. Bezapelacyjne, niekwestionowane 5
Zapach: Intensywny, wyraźny. Chmielowy z akcentem słodowym. Na 5
Smak: Intensywnie chmielowy, szlachetna goryczka jest zdecydowana i wyraźna. Słód też jest wyraźny ale zepchnięty na drugi plan. Smak jest pełny i treściwy. Pojawia się też delikatny odchmielowy grejpfrutowy posmaczek. Daje się też wyczuć bardzo nieśmiałe nutki piwniczne świadczące o braku pasteryzacji, ale są one raczej słąbe i moga umknąć uwadze. Alkohol jest wyczuwalny minimalnie. Smak jest na 5
Nasycenie CO2: Po nalaniu, w kuflu musują tysiące drobnych bąbelków - bardzo ładny widok.ólnie, wysycenie jest dość wysokie ale odpowiednie i właściwe. Bardzo dobrze pasuje do całej reszty. W miarę picia zmniejsza się nieznacznie. Oceniam na 4,5
Opakowanie: Czytelne, wyraźne i schludne. Podany jest ekstrakt i zawartość alkoholu. Okazuje się, że metalizowana etykieta nie musi wyglądać tandetnie - ba, może wyglądać naprawdę nieźle, jeśli tylko wszystko jest dobrze przemyślane. Brak pasteryzacji jest zaznaczony za pomocą "stempelka". Za opakowanie dam 4,5
To bardzo, naprawdę bardzo dobre piwo. I to za niewygórowaną cenę. Będę po nie sięgał regularnie. Jak dla mnie jest to wzór pilsa - wyraźny, goryczkowy, czysty smak podparty odrobiną słodu. Inauguracja mojego nowego kufla zakończyła się pełnym sukcesemComment
-
Piwo to, jak głosi napis na etykiecie, nie jest pasteryzowane. Ja jednak żadnych posmaczków charakterystycznych dla tego typu piw nie wyczułem. Jest jeszcze gorzej, piwo jest pozbawione głębi i jedynym wyrazistym akcentem jest lekka słodowość. Co by nie mówić - smakuje jak koncernówka. Może pod koniec jakaś lekka goryczka dochodzi do głosu ale ogółem to degustacyjna nuda...Piłem partię z datą do 10.XI.Ostatnia zmiana dokonana przez dyzman; 2009-06-09, 18:31."Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin FranklinComment
-
Bardzo dobre, treściwe piwo ze świetną goryczką i bardzo trwałą pianą. Nie czuć w smaku, że to piwo niepasteryzowane ale mimo to pije się świetnie
Kupione w Zofmarze za niecałe 3 zł. Warto.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.Comment
-
Kolor: Ciemno słomkowy wchodzący w jasne złoto.
Piana: Biała, dość gęsta i bardzo wysoka wylewająca się wręcz z kufla. Utrzymuje się długo pozostawiając dużo śladów na ściankach kufla.
Zapach: Średnio intensywny chmielowo-słodowy. Przyjemny.
Smak: Bardzo przyjemne pełne w smaku piwo. Zharmonizowane połączenie chmielu i słodu z intensywną "zaokrągloną" goryczką. Wydaje mi się jak by lekko wyczuwalny w nim był alkohol.
Nasycenie CO2: Bardzo drobne bąbelki rewelacyjnie utrzymujące pianę jednak praktycznie nie wyczuwalne na języku. Jak dla mnie za słabe.
Opakowanie: Gustowne, tradycyjne. Można powiedzieć, że klasyczne czeskie.
Dobre czeskie piwo na solidną czwórkę.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
słodko-gorzkie :-)
Piwo kupione dzisiaj w dobrze zaopatrzonym sklepie w Katowicach na Paderewie ( 4,5 zł ).
Kolor - klasyczny piwny bursztyn, tak bym go nazwał
Piana - drobna, przez dłuższą chwilę się ładnie utrzymywała i ładnie mi "oblepiła" kufel
Zapach - wyraźny, sugeruje co będzie w smaku , pachnie słodko
Smak - pierwszy łyk i bardzo mocna goryczka, aż mnie zatkało na chwilę, drugi , trzeci ... gorycz zanika, pojawia się słodycz. Dlatego na własny użytek nazwałem je "słodko gorzkim" Bardzo treściwe, wyraźny smak jest jego cechą charakterystyczną
Wysycenie - bardzo przyzwoite, to nie pszeniczniak, ale jak na pilsa czuć że bąbelki pracują ( prawie ) do końca
Opakowanie - w stylu rycerskim, w końcu to svijański książe, dziwi tylko brak kontretykiety po której przeczytanie odruchowo sięgnąłem
Bardzo solidna czeska propozycja, na dobrą szkolną czwórkę z plusem, piątki może nie dam bo mnie nie olśniło na tyle żebym zaraz biegł po drugą butelkę , ale jest dobrze !Comment
-
Znakomite piwo. Właściwie wszystko zostało już napisane. Dołączam do jego wielbicieli.
Piwo bogate w rożne nutki smakowe. W pierwszym łyku pojawia się dobrze wyważona i silna goryczka, która z biegiem czasu daje się wyprzedzić przez słodową barwę smaku. Do tego dochodzi obfita piana i brak pasteryzacji no i w taki sposób otrzymujemy idealne piwoLPComment
-
Goryczkę to ma Ritir, którego preferuję...
Ale Kniże jest też dobry... zaskoczył mnie zapach... powiedzmy banan z ananasem...
Potem świetna długotrwała piana, dobre wysycenie...
Smaki inne niż kiedyś, trochę gorsze bo warzywno-chmielowo-owocowo-zbożowe z lekkim karmelkiem.
Poprzedni egzemplarz był wyraźnie chlebowo-zbożowy z dobrze zbalansowaną goryczką, której oczekiwałem...
ale i tak było OK, Kniże to gęste smaczne piwko... ale słodkawe...
Etykietka i kapsel trochę inne niż na fotce z przed lat...Comment