Náchod, Primator Weizenbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pepek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.04
    • 1500

Dostałem tegoż weizena od kumpla z pracy, który bawił w trakcie "weekendu akcesyjnego" w Czechach.
    Po wlaniu do szklanicy pierwsze rzucające się w oczy to spory pokład białej, aromatycznej piany. Kolor całkiem ładny - typowy "mętny" bursztyn. Nagazowanie orzeźwiąjace, ale jak dla mnie nieco przesadzone. Zapach bardzo dobry, intensywny pszeniczno-owocowo-goździkowy. Smak niezły, ale nie powalający na kolana, brakuje mi mocy charakterystycznej "kwaskowości" rozchodzącej się po podniebieniu. Wzór etykiety czytelny i ładny.
    Tak sobie piłem tę primatorową pszenicę i (podobnie jak piszący wyżej) zastanawiałem się ile jeszcze będziemy czekać w Polsce na przemysłowe piwo pszeniczne (nawet nie najwyższych lotów)? Czy ta nisza już zawsze będzie wypełniona tylko produktami domowych piwowarów i browarów restauracyjnych?
    Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

Firma "Marusia-pielgrzymki piwne" ma duże zasługi w popularyzacji tego pszeniczniaka - dziękuję!

Najwyższą ocenę składową uzyskała u mnie w tym piwie PIANA. Wielka, gęsta i niezwykle trwała. Również zapach jest piękny. Natomiast co do smaku, to czytając wcześniejsze komentarze spodziewałem się czegoś "bardziej pszenicznego". Lekko rozczarowany wypiłem jednak tego Primatora ze smakiem.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

jerzy napisał(a)
        Natomiast co do smaku, to czytając wcześniejsze komentarze spodziewałem się czegoś "bardziej pszenicznego". Lekko rozczarowany wypiłem jednak tego Primatora ze smakiem.
        Niestety, ostatnie wypusty Primatora pszenicznego pozostawiają wiele do życzenia - nie da się ich porównać z pierwszymi - spuścili z tonu jakoś, ani to piwo mętne za bardzo nie jest, ani bardzo pszeniczne - takie jakby rozwodnione. Miejmy nadzieję, ze to jedna kiepska warka, a nie tendencja...
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

No właśnie - nie było też specjalnie mętne. Aż świeciłem do butelki latarką w poszukiwaniu drożdży.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Andi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.07
            • 1915

Z mojej Strony moge tylko dodac ze röwniez to piwo ma nowy kapsel
            Attached Files
            Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Sven
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.09
              • 1211

Wszedłem w posiadanie dzięki uprzejmości ART'a któremu jeszcze raz dziękuję!
              Mocno gazowane, ale piana szybko opadła, ale cienki dywanik trwał do końca.
              Kolor pomarańczowy, bardzo przejrzyste, na mój gust zbyt "czyste". Zapach smakowity, gożdziki i banan, przełamane zapachem słodu. Dotychczas piłem pszeniczniaki z zachodu i wschodu, ale teraz wiem, że i południowi sąsiedzi coś smacznego z mych ulubionych piw robić potrafią. Im głębiej się w niego "wpijam" tym bardziej mi smakuje, godzien posmakowania!
              Celia, cerevisia et conventus.

Comment

• Petrax
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.12
                • 662

Sven napisał(a)
                Dotychczas piłem pszeniczniaki z zachodu i wschodu, ale teraz wiem, że i południowi sąsiedzi coś smacznego z mych ulubionych piw robić potrafią.
                Czyli podzielić je można na piwa z zachodu, wschodu i Nachodu
                In cervisia veritas
                http://www.ptxc.de.vu
                Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8108

W sobote będąc w czeskiej Karvinie nabyłem ichniego pszeniczniaka za 14.40 czk czyli 2 złocisze.A mówią że piwo u nich jest drogie.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• naczelnik
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 1884

Bardzo dobry pszeniczniaka. Wyjątkowo mi zasmakował. Po nalaniu do szklany momentalnie "wpada w nos" cudowny, bardzo intensywny zapach pszeniczny. Nie jest jakoś specjalnie mętne i ten element mógłby być lekko poporawiony.
                    Nagazowanie piorunujące, mimo schłodzenia masa bąbli ulatujących do powierzchni piwa.
                    Kolor nie jest "wyblakły" jak to zwykle bywa w takich piwach.
                    Smak wyśmienity, same banany, stosunkowo słodkie.

Przywiozłem je z wakacyjnej podróży po Czechach. Cieszę się, że to nie jedyna butelka
                    Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• Gambrinus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.06
                      • 696

Swietny Weizen. Tresciwy, bardzo przyjemnie pachnie dobrym pszeniczniakiem (dla mnie glownie gozdzikami, wanilia i bananami). Kolor dosc ciemny jak na ten typ piwa. Gaz i piana jak trzeba. Przypomina mi DeGroen's Weizen z Baltimore Brewing Company w czasach swietnosci tego przybytku. Dla mnie 5 (2-5)
                      Popieraj małe browary!!!
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• zythum
                        • 2001.08
                        • 8305

Świetny pszeniczniak, jeden z najlepszych jakie piłem. Pięknie mętne, pięknie nagazowane, pieknie smakuje Smakuje cała gamą owoców cytrusowych i wyraźnie (lubiany także przez Miłkę) posmak drożdży ale dobrze harmonizujący z całością. Piana gęsta, śnieżnobiała, mogłaby się dłużej trzymać. W zasadzie jedyna rzecz jaka mi przeszkadzała to zapach, dość odrzucający i nieprzyjemny. Za to świetnie orzeźwia i po każdym łyku ochota na następny.
                        To inaczej miało być, przyjaciele,
                        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                        Królowie banków, fabryk, hut
                        Tym mocni są, że każdy kradnie
                        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• ajos
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2004.09
                          • 91

Zakupione w Nachodzie podaczas ostatniego długiego weekendu.

Piwo ma piękny kolor mętnego miodu, trochę ciemny jak na pszeniczne. Piana super !!! Na początku zajmuje całą szklankę, na szczęście opada Pęcherzyki średnie od małych na dole do średnich na górze piany. Do końca picia pozostaje, mniej więcej, półcentrymetrowa warstwa. Nagazowanie duże, ale idealnie pasuje. Zapach taki sobie, sfermentowana pszenica i bardzo ciężki zapach drożdzy, w sumie kompozycja średnio udana. Za to smak przedni, także troszkę ciężkawy, ale dobrze orzeźwiający. Jak na pszeniczne zaskoczyła mnie dość silna goryczka. Etykieta standartowa dla produktów z browaru w Nachodzie, bonus za pomysł z kapslem dzięki czemu można łatwo wyłowić właściwe piwo ze skrzynki

W sumie fajne pszeniczne piwo, aczkolwiek nad zapachem mogli by popracowac.

Comment

• marcin_l
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2001.10
                            • 145

10 Primatorów pszenicznych na wymianę

Witam wszystkich
                            Jako że drogą prywatnego importu wszedłem w posiadanie skrzynki tego IMHO najlepszego pszeniczniaka jakiego do tej pory piłem (druga skrzynka w przeciągu 1,5 miesiaca ) - mogę 10 sztuk wymienić na jakieś inne ciekawe piwo.
                            Piwa stoją w Zabrzu.

Pozdrawiam wszystkich po dłuższej nieobecności na browar.biz
                            Marcin
                            www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• babalumek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1207

Piękny kolor, piana też super. Takie pierwsze wrażenia. Niestety po mocnym schłodzeniu w lodówce przez kilka dni, zapachu prawie nie było. W smaku dobre, czuć "pszenicę", ale... Obołoń lepszy Szkoda że u nas normalnie nie można tego kupić, jakby kosztowało w granicach 3zł to na pewno bym często kupował. Jeżeli dużo wyżej, to wolę od święta Obołonia.
                              MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Seta
                                • 2002.10
                                • 6964

Piłem dawno - jakieś pół roku temu, podczas delegacji. We wspomnieniach zechowałem go nie najlepiej. Był dość płaski i cienki w smaku, mało mętny. Dobry, bo pszeniczny, ale jak na pszeniczniaka - druga liga...
                                Najgorsze, że próbowałem wtedy namówić mojego prezesa na porzucenie polskich koncerniaków. Jako przykład mówiłem - zobacz tego Primatora, niby też ze sporego browaru ale pszeniczny - spróbuj smakuje zupełnie inaczej...
                                ...i smakował bardzo przeciętnie...
                                Generalnie dobre piwo i słaby Weizen... Dałbym mu naciągane 4.
                                Last edited by Seta; 2006-08-26, 14:49.
                                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

Przetwarzanie...
                                X