Trutnov, Krakonoš Světlé Výčepní 10°/ Velikanocni/Vánoční Světlé Pivo 10°

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cannabee776i99
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 658

No właśnie to co piłem było z beczki. Choć 12 piłem zarówno beczkową jak i butelkową i smakowo się za bardzo nie różniły.

Comment

• babalumek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1207

Laną wersję 12 mam kilometr od siebie, niestety według mnie na przestrzeni ostatnich 7-8 lat obniżyła się jego jakość, trochę takie zbliżone do przeciętności. Ale to może ja już za dużo się tych wszystkich piw opiłem bo ci co na co dzień piją Leszki i inne wynalazki twierdzą że Krakonosz to piwo specyficzne i wymieniają kilka cech których ja już jakoś w nim nie dostrzegam...
      MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Kupione w Browarku za 2,70 zł.

Kolor: Zaskakująco ciemne złoto jak na ten ekstrakt. Mocno opalizujące, co też dziwi.
        Piana: Niezbyt wysoka. Szybko opada i nie osadza się na ściankach.
        Zapach: Nietypowo dla desitki, bo czuć głównie fajną, lekko miodową słodowość.
        Smak: Niestety raczej nieciekawy. Czuć solidną goryczkę, ale słodowość jest mocno mdła, nieprzyjemna. Pomimo sporej treściwości piwo po prostu nie jest smaczne.
        Opakowanie: Jak na zdjęciu Anteksa. Wzornictwo nie powala estetyką, ale sam zbój bardzo mi się podoba.
        Uwagi: Da się wypić, ale z trudem. Głownie dlatego, że o tej porze nie chce mi się już otwierać nic innego...

Comment

• sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

Kolor rzeczywiście zaskakująco ciemny jak na 10°, piana kiepska szybko znika. Zapach słodkawy, dość przyjemnie miodowy. W smaku czuć sporą goryczkę ale też jakieś takie nieprzyjemne piwniczne akcenty, na koniec gryzie w podniebienie. Mi wydało się dość wodniste.

W bezpośrednim porównaniu z Moravskim Sklepnim wypada kiepsko, chociaż to całkiem przyzwoite piwo.

Kupione na Chmielakach za 6zł
            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Cannabee776i99
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cannabee776i99 Wyświetlenie odpowiedzi
              No właśnie to co piłem było z beczki. Choć 12 piłem zarówno beczkową jak i butelkową i smakowo się za bardzo nie różniły.
              Niestety muszę potwierdzić. Kupiłem dwie buteleczki by przypomnieć sobie smak ulubionego piwa lata 2010 i jestem zawiedziony. Słodowo-chmielowy zapach od razu nasunął mi skojarzenie z beczkową wersją, ale w smaku już bardzo wodniste i płytkie.

Comment

• Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

Z zaciekawieniem zakupiłem to piwo, spodziewałem się, że podobnie jak 11 i 12 będzie bardzo mocno nachmielone.

Zapach - bardzo mocno chmielowy - zdawał się potwierdzić moje przypuszczenia. Ale w smaku ta goryczka jest również zrównoważona przez mocną słodowość. Ogólnie ta kompozycja smakowa mi odpowiadała. Niemniej piwo to jest troszkę bardziej wodniste od desitek Svijan, Policki czy Unetic.

Zdecydowanie in minus piana - po nalaniu utrzymała się bardzo krótko, po czym niebawem nie został po niej ślad.

Moja ocena: -4. Z pewnością piwo to świetnie nadaje się do gaszenia pragnienia w letnie upały.

Comment

• Rzeszowiak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2009.04
                  • 1597

Musze zmienić nieco ocenę piany w tym piwie. Dzisiaj miałem przyjemność kolejny raz degustować to zacne piwko i piana była trwała i jej gęsty kożuch utrzymał sie do końca

Pozostała ocena jak w poprzednim poście. Nawiasem mówiąc, niewiele piłem piw o tak intensywnym chmielowym zapachu.

Comment

• pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

To prawda, zapach wszystkich jasnych Krakonosów jest bardzo intensywny, chyba z piw dolnej fermentacji które piłem to najbardziej wyrazisty, nie licząc wędzonek.

Comment

• karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

barwa: ładna złota, zaskakująco ciemna jak na 10
                      piana: drobnopęcherzykowa, maślana, ładnie oblepia szkło, opada szybko
                      zapach: słodowo-karmelowy, lekko kwiatowy i miodowy
                      smak: bardzo płaski, słody + lekki karmel, brak goryczki. Bardzo kiepski poziom, może słabsza warka
                      gaz: niski
                      Attached Files
                      LP

Comment

• tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

Kiepska piana, ulotny zapach. W smaku dominuje słodowość, lekko mdła, maślana. Piwo umiarkowanie treściwe z niewielką goryczką, mocno średnie. Najfajniejsza etykieta
                        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6462

Piana na dłużej ale do końca obwódka i coś na powierzchni....
                          Kolor jasny bursztyn...
                          Zapach... coś alkoholowego na słodzie...
                          Gaz raczej słaby... w szkle mizeria...
                          Smak... hm... słodkawo-słodowe z lekko kwaskową może też trochę owocową goryczką ... w sumie to 10* więc może być...

Dominuje słód ale że jest do tego choć taka goryczka piwo może smakować w klasie lekkie...
                          Attached Files

Comment

• DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

Bardzo dobre piwo z jedną tylko wadą, mianowicie słabą pianą.
                            Bardzo pijalne i o dziwo, treściwe. Słodowe, z zaznaczoną goryczką. Świetna etykieta.
                            Takich lekkich piw u nas brakuje.
                            Piwo z datą do 14 kwietnia.

Comment

• Javox
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6462

Piję /testowo/ po roku i nie ma co chwalić...

Ogólnie nie ma tragedii... ale jakoś mi nie bardzo smakowało... jakieś owoce psuły odbiór... chyba za szybko warzyli, np. w za wysokiej temperaturze...

Cel: - degustować Krakonosza - ale raczej w wyższym ekstrakcie.

Grafika bez zmian.

Comment

• Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4497

Tak, dziesiątka jest nie za bardzo. Dwa razy pita ostatnio i dwa razy poziom masełka ponad akceptowalną przeze mnie normę.

Comment

Przetwarzanie...
                                X