No nie wiem widzę że jest tu to piwo nie najlepiej oceniane, ja powiem tak. Pilem je jakieś 3 lata temu z beczki, kosztowało bodajże 9 koron i jaka cena taki smak. Ale ostatnio zakupiłem w Czechach lahove i naprawdę jest nieźle!!!! Dość delikatny smak, ale bez żadnej wodnistości czy nie wiadomo czego. Jak na koncernówkę bardzo dobre piwko.
Staropramen, Branik 4,1%
Collapse
X
-
Zgodze sie z kims, kto wczesniej napisal, ze smak i zapach taki nasz supermarketowy. Na plus odbiega od tych naszych piw piana, rzeczywiscie trzyma sie dlugo, bez zadnych oczek czy rzadkich brzegow, piana po prostu jest
Gorzej z tym zapachem (dla mnie smak jeszcze do spozycia) - jest lekko taki sztuczny, zero miekkosci w nim. Za piwko zaplacilem 6,70 Kc, wolalbym jednak Velkopopovickiego Kozela 10% ekst. za 7,90 Kc - pare naszych groszy wiecej a piwo smaczniejsze.
Comment
-
-
Zakupiony w Czeskim Cieszynie w Billi za 6,90 kc
Kolor - ładny, jasnozłoty
Piana - średniopęcherzykowa, nietrwała, zredukowała sie do zera.
Nasycenie CO2 - słabe
Smak - wodnisty, nuty kwaskowe i leciutka goryczka. Piwo bez wyrazu. Nie wiem jaki jest ekstrakt, ale walory smakowe sprawiają, że jeśli to było więcej niż 8% to kiepsko to piwo uwarzyli.
Opakowanie - jak na zdjęciu anteksa, nic szczególnego.
Nie jest to piwo do którego warto wracać, w Czechach jest multum lepszych piw.
Comment
-
-
Zakupione w hipermarkecie w Czechach cena nie przekraczała 10 koron za butelkę, kolor: złotawy, klarown, piana: średnioziarnista szybko siadla pozostawiając pełny kożuszek, biała pozostawał ślad na szkle, zapach: chmielowy i coś jeszcz ale trudne do zdefiniowania, smak: lekko słodkawe goryczka słabo wyczuwalna coś gryzło w język ale bardzo słabo, wysycenie w normie, opakowanie zielonkawe etykiety informacje nie pełne brak ekstraktu kapsel z logo piwa ogólna ocena 3,25
Comment
-
-
W tym wątku opisujemy 2 różne piwa:
Braník Světlý (Braník – Pale Draught Beer) ma 10% ekstraktu i 4,1% alkoholu.
Branik Ležák (Braník – Lager) ma 12% ekstraktu i 5% alkoholu.
Piłem ostatnio te 2 piwa i błędnie wcześniej przypuszczałem, że wersja 5% to wersja eksportowa. Okazuje się, że browar Straopramen ma w ofercie dwa zupełnie inne produkty.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziAle czy to da się przeżyć?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Zlituj się, Branik to dyżurne piwo większości praskich kloszardów. Fakt, 10 lat temu przynajmniej był w nim jakiś smak...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziZlituj się, Branik to dyżurne piwo większości praskich kloszardów. Fakt, 10 lat temu przynajmniej był w nim jakiś smak...
Życie piwnego sapera usiane jest niespodziankami...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziZlituj się, Branik to dyżurne piwo większości praskich kloszardów. Fakt, 10 lat temu przynajmniej był w nim jakiś smak...
Wersja 5,0% także szalu nie robi.LP
Comment
-
-
Chodziło mi akurat o Branika 4,1%. Moj błąd źle się wyraziłem. Branik 4,1% po prostu ma za slaby smak żeby się nim delektować. Ma jednak coś w sobie co pozwala go traktować jako substytut wody - smakuje lekko i przyjemnie. Nadaje się jako zabijacz pragnienia. Delektować się tanim piwem jest zazwyczaj ciężko, chodź wyjątki się zdążają. Piwem dla kloszardów w moim mniemaniu jednak nie jest.LP
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Breakdancer69 Wyświetlenie odpowiedziPiwo pasteryzowane
Zawartość alkoholu: 5,0%
Pojemność 500 ml
Kolor: złoty ciemny
Kraj pochodzenia: Czechy
Zapach słabo wyczuwalny, słodowy. Smak mało wyraźny. Lekka goryczka słodowa. Posmaku tak jakby nie było, pozostawia lekką goryczkę. Pod koniec coraz bardziej czuć alkohol. Nic specjalnego. To piwo wrzucam do worka do którego raczej nie wrócę.
Post powinien znaleźć się tu:
Ale i tam jest bałagan. Staropramen pod marką Branik sprzedaje obecnie jasne
Braník Světlý (4,1 alk. %) oraz leżak (5%)
Comment
-
Comment