Kupiłem go dziś w jednym z tyskich PROMILI. Niezła goryczka, orzeźwiający smak, wyraziste chmielenie. Wypiłem z dużą przyjemnością, zapominając o pitych niedawno "piwach" z Głubczyc
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
Alkoholu 5%, ekstrakt wiadomo 11%. W składzie słód jęczmienny, woda , chmiel, ekstrakt chmielowy, izoekstrakt, cukier.
Ładny herbaciany kolor, piana gęsta, ale po chwili opada, pozostaje cieniutka warstwa. Przyjemny słodowy i chmielowy aromat, porządna goryczka. Nie jest wodniste, ma wyrazisty smak i charakter. Pije się z przyjemnością.
Piwo nabyłem w "Chacie Polskiej" za 2,49, w Jeleniej Górze i okolicach piwo jest ogólnodostępne.
Kolor: Wg mnie ciemniejsze niż sugerowałaby zawartość ekstraktu, bardziej bursztynowy niż lagerowo-złoty
Piana: Sympatyczny, drobnopęcherzykowy kożuszek po nalaniu, niestety szybko znika
Zapach: Chmielowo-słodowy
Smak: Przyjemna chmielowość z silnym słodowym posmakiem, charakterystyczna piwniczna nuta (przyjemna!) i dobra goryczka
Opakowanie: Jak na zdjęciu powyżej. Wszystkie informacje podane, grafika jak dla mnie udana - prosto a przy tym stylowo i nienachalnie. Butelka bezzwrotna.
Uwagi: DOBRE PIWO! Charakterystyczny piwniczny posmaczek sprawia, że piwo wyróżnia się na tle innych czeskich "leżaków", które piłem ostatnio. Jedne z lepszych piw, które można nabyć na jeleniogórskiej piwnej pustyni.
Kolor: Głębokie złoto, dość ciemne jak na jedenastkę. Piana: Z początku bardzo wysoka, szybko robi się gruboziarnista. Opada do grubej, puchatej kołderki i ładnymi krzakami osadza się na ściankach. Zapach: Silny, głównie chmielowy, z lekką cytrusowością. W tle lekka słodowość. Całość przyjemna i orzeźwiająca. Smak: Całkiem treściwe jak na 11. Miła słodowość przechodzi jednak niestety w lekką ścierę, ta zaś we wrażenie wodnistości, w której ostaje się jedynie goryczka. Opakowanie: Jak na zdjęciach Sibarha i Dryxa. Uwagi: Pierwsze wrażenie dobre, potem robi się mniej ciekawie, ale i tak bez problemu można dopić.
Zgadzam się ze Zgrozą - to piwo niczym szczególnym się nie wyróżnia. Nie jest złe ale nie jest tez specjalnie dobre. Goryczka wyczowalna ale to nie jedyne kryterium oceny. Za ok 3,5 pln w sumie warto kupic dla ugaszenia pragnienia ale raz na jakis czas nie częściej.
Kolor: dosyć ciemne jak na 11 złoto
Piana: drobnopecherzykowa z ładnym gęstym kożuchem na gorze, szybko niestety opada. Ladnie oblepia szkło
Zapach: Chmielowo-chlebowy z delikatnym słodem w oddali, ładny
Smak: Calkiem przyjemna kompozycja slodowo-chmielowa. Słody dość wyraźne i słodkie przy czym chmiel dość gorzki i silny.
gaz:silny ale nie za silny
Bardzo smaczne piwko o pięknym ciemnozłotym kolorze ze świetną pianką i wyraźną goryczką. Jak na 11 piwko jest treściwe, a przy tym dobrze orzeźwia. Idealne piwo na letnie wieczory
Krecikowi udało się ogarnąć temat. Organizuje nam Mały Zlocik w Bałtowie (wcześniej było o tym w poście "A może zlocik"). Patronować nam będzie oczywiście Browar Bałtów.
Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
Treściwy smak, czuć że 13. Chmiel, słód, lekko cytrusy. Przyzwoita piana, bez szału z gazem. Nie czuć alkoholu mimo, że "silne" Wcześniej na nie nie trafiłem, a szkoda
Piwo z etykietą na 150 lecie browaru (2022 r.), która spodobała się chyba polskiemu dystrybutorowi, w związku z czym butla PET 1,5l. jest dostępny w Polsce. Te butelki PET nowopacki browar wciska również po marketach w Czechach i zazwyczaj są to mixy ich dotychczasowych...
Comment