Malý Rohozec, Skalak Světlý Ležák 11

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tofas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.11
    • 131

Kolor złoty, klarowne, biała piana z dużych pęcherzyków, bardzo szybko zanikająca. Aromat słaby. Na pierwszym planie słód, zbożowo –chlebowy a potem ziołowo-kwiatowy chmiel. Smak delikatny, taki jak w zapachu z dodatkowym bananowym i jabłkowym akcentem. Całość psuje wyraźna kwasowość i spora metaliczność wyczuwalna szczególnie w smaku. Goryczka średnia ale przy tym ekstrakcie wydaje się że piwo jest porządnie nachmielone. Podobnie jak kilku kolegów oceniających przede mną, mam wrażenie że ta goryczka jest za bardzo drażniąca. Piwo raczej za mocno nasycone i na mnie sprawiło wrażenie za bardzo wodnistego jak na 11.
    Osobiście nie polecam ze względu na bardzo dużą metaliczność i mało szlachetną goryczkę.

Comment

• Rzeszowiak
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2009.04
      • 1597

Warka do 31.12.12 trzyma bardzo wysoki poziom. Zarówno w smaku jak i w zapachu dominuje chmielowość, posmak chmielu długo utrzymuje się na języku. Piwo jest dość treściwe. Tak powinien smakować porządny pils. Piana solidna i trwała. Piwo świetnie gasi pragnienie w dzisiejszy upał.

Podtrzymuje moja wcześniejszą wysoką ocenę tego piwa.

Comment

• Kwadri
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1216

Skalak Světlý Ležák 11

Kolor: Ciemnozłoty, ładny przy tym ekstrakcie.
        Piana: Wysoka, średniobąblasta. Po kilku minutach opada do grubego kożuszka, mocno lepiąc ścianki. Do końca zostaje ochronna warstwa.
        Zapach: Słodowy z piwniczno-kwaskowym tłem. Niezbyt intensywny i nie bardzo zachęcający.
        Smak: Początek lekko słodowy z lekką kwaskowością. Powoli dociera chmielowa goryczka, początkowo niezbyt mocna, ale rozkręca się i dominuje w finiszu. W tle lekko piwniczne smaczki. Poprawne, ale nie zachwyciło mnie.
        Wysycenie: Średniowysokie.

Comment

• robert2
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.08
          • 87

Smaczne orzeźwiające piwo-kolor bursztynowy piana po nalaniu mała pozostaje potem kożuch w zapachu dominują posmaki słodowe a smak słodowy z wyraźną goryczką pozostawiającą fajny posmak w gardełku...12 jak dla mnie była lepsza ale 11 też niczego sobie do powtórzenia szczególnie w gorące dni

Comment

• Jasiek77
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.03
            • 107

Barwa to miód i złoto. Piana taka, że nożem krajać, trwała. Zapach subtelny, trawiasty. W smaku dość wytrawne jak na Czecha, słód przechodzący w goryczkę, ale niezalegającą. Dość tresciwe jak na 11. Wysycenie początkowo wysokie, pod koniec butelki znikło zupełnie. Nic specjalnego, ale i bez wad. Czyli zgodnie z oczekiwaniami wobec czeskiego pilsa. Do powtórzenia, jeśli znów stanie na drodze. 3.50 zł.
            Johnny Bonnano

Comment

• Pivotal
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.05
              • 671

BARWA: Ciemniejszego złota,piwo lekko mętne. [4.25]
              PIANA: Składała się z drobniutkich pęcherzyków,niezbyt trwała,ale ładnie zdobiła szkło...pozostała do końca. [3.5]
              ZAPACH: Słodowy i lekko owocowy. [2.75]
              SMAK: Słodowy z chmielową goryczką...przechodzącą w gorzkość z piwnicznym posmakiem. [3.25]
              GAZ: Od początku do końca. [3.75]
              OPAKOWANIE: Bez większych zmian...jak na fotkach wyżej. [3.5]

UWAGI: Przydatność do spożycia 7.08.2015,wypite 21.01'15. Niezgorsze,ale niebieski Skalak 12* bardziej mi smakował.

Comment

• rafalek21
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2015.04
                • 1407

Wypite w towarzystwie, więc nie robiłem notatek. Warka do 13.11.2017.
                Nie zrobił na mnie wrażenia, diacetyl, lekko utleniony, w smaku dość pusty, goryczki też niewiele, może ciut lepszy od polskich koncernów, wypić się da ale to tylko tyle.

Comment

• AaLeX
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🥛🥛🥛
                  • 2011.07
                  • 676

Piwo o ciemnej, bursztynowej barwie. W smaku mocna goryczka i delikatny słód. Piana wyraźna, został kożuch do samego końca. Kupione w Czechach za 2,5zł w przeliczeniu. U nas w tej cenie takiego piwa nie kupimy. Ocena 5/6.

Comment

• Javox
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2009.11
                    • 6462

Ekstrakt 11*, alko 4.8%

Piana - na dłużej pełna warstewka.
                    Lacing - sporo.
                    Gaz - średni.
                    Barwa - jaśniejszy bursztyn.
                    Aromat - gorzkawe, nieco żywiczne, ziołowe.
                    Smak - słodkawe, ziołowe, żywiczne, goryczka około średniej.

Lekko wodniste ale pełne smaku, niestety słodycz po czasie trochę przytłacza smak.
                    Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                    X